Foto: Anders Wiklund / TT

Analys: ”Årets första debatt bäddar för en spännande valrörelse”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Valårets första partiledardebatt blev både spänstig och sakfrågeinriktad. I fokus stod hotet från Ryssland, pandemirestriktionerna och de skenande elpriserna. Men också en tydligare vänster-högerkonflikt som borgar för spänningar inom båda regeringsalternativen.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

I sin sista partiledardebatt i september anklagade Stefan Löfven (S) Moderaterna och Kristdemokraterna för att hota demokratin genom sitt samarbete med Sverigedemokraterna. Han drog paralleller till Ungern och Polen och varnade för konsekvenserna av att ge SD direkt inflytande över regeringspolitiken.

Av dagens debatt att döma har Magdalena Andersson (S) valt en annan strategi. Hon kritiserade visserligen SD:s värderingar men då handlade det om skillnaden i skatt mellan de som jobbar och de som lever på sjuk- och aktivitetsersättning. Inte om rasism, demokratihot eller nazistiska rötter.

– Jimmie Åkesson använder sitt inflytande till att återinföra den orättvisa “funkis-skatten”, varför? frågade statsministern.

Splittring finns på bägge sidor

Ett potentiellt problem med den nya, mer sakfrågeinriktade linjen är det egna regeringsalternativet. Det svetsas som bekant samman av motståndet mot SD och i den ekvationen är de kulturella värderingsfrågorna centrala. En tydligare vänster-högerkonflikt i riskerar också att sätta oenigheten i hennes regeringsunderlag i blixtbelysning.

Men splittringen i de frågorna finns även på den andra sidan. Ulf Kristersson (M) talade sig varm för den så kallade arbetslinjen där sänkta ersättningar och bidrag är en central ingrediens vilket är svårsmält för SD som välkomnat regeringens höjningar av både a-kassa och sjukförsäkring.

Annat värt att notera var att säkerhetspolitiken fick ovanligt stort utrymme till följd av det oroväckande ryska hotet mot Ukraina och kraven på Nato. Här finns också en tydlig oenighet där en majoritet i riksdagen driver på för att Sverige gör som Finland och uttalar en Nato-option medan regeringen menar att ett skifte av säkerhetspolitisk linje i det här läget skulle hota stabiliteten ytterligare.

Även de skenande elpriserna fick som väntat stort utrymme. Att regeringen i morse presenterade ett löfte om kompensation till de hushåll som drabbats hårdast ska ses som ett försök att desarmera en besvärlig konflikt inför dagens debatt. Exakt hur det slutliga förslaget kommer att se ut är oklart men det råder bred politisk enighet om att på något sätt mildra energiprisets effekter.

S mästare att gå i opposition med sig själva

Det tredje ämnet som dominerade dagen var pandemirestriktionerna. Visserligen hettade det inte till på de sätt man hade kunnat förvänta sig av de senaste dagarnas höga tonläge men debatten är en annan jämfört med för ett år sedan. Då handlade oppositionens protester om bristande krisledningsförmåga och problemen inom äldreomsorgen. Regeringen hade inte gjort tillräckligt och det de gjort hade de gjort för sent. Idag var budskapet det omvända – regeringen gör för mycket och har tagit sig för stora befogenheter.

Med åtta månader till valet stod även regeringsfrågan i fokus. “Vi har bara börjat” deklarerade Magdalena Andersson i ett tydligt försök att signalera att hennes regering är något helt annat än Stefan Löfvens (S). Socialdemokraterna är mästare i att gå i opposition mot sig själva och med en ny partiledare och genom att Miljöpartiet lämnat regeringen är förutsättningarna för det reptricket bättre än på länge.

Men räkna med att högeroppositionen kommer syna det kortet ända fram till valet. Och hur mycket Magdalena Andersson än lyckas övertyga om sin nystart kan hon inte komma ifrån det faktum att hon varit den mest inflytelserika ministern efter Stefan Löfven i snart åtta år.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.