Erdogan till vänster och en bild från Afrin i Syrien till höger. Foto: TT

Analys: ”Det här kan vara Erdogans plan i Syrien”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det tog de turkiska specialförbanden knappt två månader att erövra Afrin. Utan flygunderstöd eller hjälp från USA var de kurdiska styrkorna utelämnade. Men striderna kommer att fortsätta i regionen och fler civila riskerar att dödas.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

Den kanske viktigaste kurdiska staden i Syrien kontrolleras nu av Turkiet. Och den turkiska flaggan är rest i Afrin. Men offensiven kommer med ett högt pris. Hundratals civila uppges ha dödats. Dessutom har det turkiska flygvapnet slagit ut både vatten- och elförsörjningen i Afrin. Här i Turkiet hyllas insatsen, men kritiken från omvärlden är hård och eftersom de kurdiska trupperna inte erkänt sig besegrade fortsätter nu kriget med markstrider utanför storstaden Afrin.

Amerikansk tystnad

Under kampen mot Islamiska staten hade de kurdiska trupperna en avgörande roll. De slogs med amerikanska vapen och hade USA:s stöd när man besegrade terroristerna på flera platser i Syrien. Men när Turkiet reste sina vapen mot Afrin-regionen backade USA. Att försämra relationen till Turkiet ytterligare var en alltför stor uppoffring och USA tystnade. Redan fanns ju djupa slitningar, eftersom USA vägrat att utelämna Fetullah Gulen, den predikant som Turkiet anser vara skyldig till det misslyckade kuppförsöket 2016. Dessutom har USA åtalat Turkiets förre finansminister, som anklagas för att bryta mot USA:s iransanktioner.

Syrienkriget

Nästa mål Manbij?

Turkiet hävdar envist att offensiven genomförs mot terrorister och att kurdiska YPG har nära band till terrorstämplade PKK. Beskedet är också att framryckningen ska fortsätta. Rykten här i Turkiet säger att president Erdogans plan är att fortsätta att avancera österut mot floden Eufrat och att ett av målen är staden Manbij, belägen bara drygt 10 mil från Afrin. Det är just den plats där ungefär 2 000 amerikanska soldater har sin bas och då ställs två Nato-länders intressen emot varandra och situationen riskerar att bli än mer allvarlig. 

Kurder på flykt

Redan uppges 150 000 civila ha flytt området, många till Aleppo. Och att tvinga så många kurder som möjligt att lämna regionen är en del av den turkiska planen. President Erdogan har länge talat om att ”bygga” säkra korridorer längs den syriska gränsen och då är det en del av planen att tvinga kurderna på flykt och ta över styret i Afrin.

Inrikespolitiskt är det här en viktig framgång för president Erdogan. Inför det planerade valet nästa år kommer striderna i Afrin att vara en viktig pusselbit i valkampanjen. För det vi ser nu är ett turkiskt styre på syrisk mark, i kurdiska områden.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Syrienkriget

Mer i ämnet