Foto: TT

”Det var KGB-agenten Putin som talade till den ryska nationen”

Publicerad
Analys ·

För mig har Vladimir Putin alltid varit präglad av sin bakgrund i säkerhetstjänsten KGB och sin utbildning där. Det han lärde sig i KGB har han utnyttjat till fullo också som rysk president. När Putin på torsdagsmorgonen talade till den ryska nationen var det KGB-agenten Putin som talade, skriver Stig Fredrikson, före detta utrikeschef hos SVT och mångårig Moskva-korrespondent.

Stig Fredrikson

Före detta Moskvakorrespondent

Putins bäste vän under uppväxten i Leningrad hette Sergej Roldugin. Han har berättat att Putin redan som pojke drömde om att gå in vid KGB men fick rådet att först ta en juristexamen. När Putin var klar med det och sedan fått flera års utbildning vid KGB-akademin i Moskva kom han tillbaka till Leningrad. Sergej frågade honom då: ”vad har du lärt dig, vad kan du nu?” Putin svarade: ”jag är specialist på att umgås med folk, på att ta folk”.

För mig har det uttalandet alltid betytt att Putin utbildades till att förställa sig, till att manipulera sin omgivning och dupera folk. Han säger olika saker beroende vem han talar till, allt beror på vilken version som gynnar honom bäst för tillfället.

I den här träningen ingår naturligtvis också rätten att ljuga. Putin har alltid ljugit även utländska stats- och regeringschefer rakt upp i ansiktet, fast han vet att de vet att han ljuger. När Ryssland annekterade Krim 2014 deltog enligt Putin inga ryska trupper i den erövringen. Det var de ökända små gröna männen som genomförde operationen, anonyma utan några nationalitetsbeteckningar. En månad senare delade Putin ut militära hedersbetygelser till de ryska specialförband som hade tagit Krim från Ukraina.

”På semester”

När kriget i östra Ukraina senare inleddes samma vår ljög Vladimir Putin Tysklands förbundskansler Angela Merkel rakt upp i ansiktet när hon frågade honom om de ryska förband som enligt NATO:s satellitbilder slogs på separatisternas sida i Luhansk och Donetsk. ”Inga ryska soldater har skickats dit, om det finns några där, är de där på semester”, sa Putin.

Under hela den dramatiska upptakten till beslutet att invadera Ukraina har Vladimir Putin fortsatt att ljuga. Länge lät han omvärlden tro att det fanns en diplomatisk politisk lösning på krisen. Världsledare åkte i skytteltrafik till Moskva och satte sig mitt emot Putin vid det långa bordet i en sal i Kreml och fick höra att han helst ville se en fredlig uppgörelse. Idag vet vi att syftet med att samla 120 000 soldater utanför Ukrainas gränser inte var att skapa fred, utan att genomföra en krigsinsats som förmodligen är den största i Europa sedan andra världskriget.

Putins lögner fortsatte när han har argumenterade för sitt beslut att invadera Ukraina. Den förvridna historieskrivning som Putin presenterade i sitt teve-tal till nationen var ett direkt uttryck för den världsbild som han tillägnade sig under sina KGB-år.

Som KGB-agent var han placerad i Dresden i DDR under andra hälften av 1980-talet. Han fick aldrig uppleva Gorbatjovs reformer och glasnost på hemmaplan. Däremot har han själv vittnat om vilket svek han tyckte det var att Gorbatjov lät Tyskland återförenas och att övriga satellitstater fick sin självständighet. Han kunde aldrig förlåta den ledning i Moskva som inte var beredd att försvara det sovjetiska imperium som uppstod efter andra världskriget.

Ryssland som stormakt

Jag tror inte att Putin är så dum att han drömmer om att återuppväcka Sovjetunionen med de gränser som det landet hade. Han är rationell nog att inte vilja ha en konflikt med NATO om exempelvis de tre baltiska staterna. Men han vill återge Ryssland ställningen som en dominerande stormakt i Europa, och då börjar han med Ukraina.

Putin har ju aldrig tyckt att Ukraina är något riktigt eget land. Föraktfullt har han talat om nationen Ukraina som en gåva från Ryssland. Nu tänker han ta tillbaka den gåvan. Men det kommer att ske till ett fruktansvärt högt pris, framför allt för det ukrainska folket som ska hindras från att utveckla sitt land mot frihet och demokrati.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.