Foto: TT

Analys: ”Ordförande Persson – inte så trygg som det verkar”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Folkets bank eller kriminella ryska pengatvättares – det är det katastrofala frågetecken som har uppstått efter SVT:s Uppdrag Gransknings avslöjanden i vintras. Det kan te sig naturligt att Swedbank valt att luta sig mot den tyngsta folkliga kraften de kunde komma på för att baxa Swedbank mer åt folkbankshållet igen. Men strategin är långt ifrån lika trygg som den kan verka.

Kristina Lagerström

Ekonomikommentator

Göran Persson målade med breda folkhemska penseldrag närhelst han hade ordet på Swedbanks extrastämma, där han valdes till ordförande idag. Vingåker, FN, kossor, digitalisering, allt avhandlades och knöts ihop till frågan om Swedbanks framtid i tal och svar på frågor.

Nu hoppas aktieägarna att den förre socialdemokratiske statsministerns förmåga att skapa förtroende när han talar, ska omsättas i förtroende hos kunder, tillsynsmyndigheter och i slutändan aktiemarknaden.

Ordförande och VD avgick

Det var i vintras Uppdrag Granskning avslöjade att Swedbank kan ha släppt igenom tiotals miljarder för penningtvätt via högriskkunder i Baltikum. Summorna blev ännu större efter fler avslöjanden. Dåvarande vd:n Birgitte Bonnessen hade kategoriskt förnekat att Swedbank hade högriskkunder på samma sätt som Danske Bank. Men det stämde alltså inte alls.

Förtroendekrisen eskalerade snabbt. Ekobrottsmyndigheten gjorde razzia på Swedbanks huvudkontor dagen före stämman i mars. Bara några timmar innan stämman skulle börja avgick Birgitte Bonnessen. Någon vecka senare avgick även ordföranden, Lars Idermark.

Nu utreder åklagare misstankar om grovt svindleri. Finansinspektionerna i både Sverige och Baltikum utreder bankens hantering av penningtvättfrågor. I förrgår kom besked att tre ledande befattningshavare i Swedbank i Estland tvingas avgå. Det sker på grund av förhållanden som kommit fram i Swedbanks interna utredning av penningtvätten.

Bankens överlevnad står på spel

Men någon extern utredning tänker inte banken tillsätta. Det trots att Danske Bank gjorde just det, och trots att kraven på extern, oberoende utredning kommer från flera håll, bland annat organisationen Aktiespararna.

Det handlar, hårt uttryckt, om bankens överlevnad. Man kan göra bedömningen att en extern utredning som banken själv inte har kontroll över kan avslöja missförhållanden kring penningtvätt som sänker förtroendet för banken totalt. Det verkar vara de större aktieägarnas linje eftersom de säger nej.

Eller så bedömer man att det måste till en oberoende utredning går igenom allt misstänkt i banken och redovisar resultatet, eftersom vetskapen att banken har möjlighet att dölja missförhållanden gör det omöjligt att återskapa förtroendet för banken.

Och för en bank är förtroende en överlevnadsfråga, bokstavligen.

Baltikum: en svår utmaning

Göran Persson svarade ganska svävande på frågan om behovet av extern granskning idag. Men man kan nog utgå från att han har kvalifikationer att göra en vettig bedömning av det.

Men det är många andra bedömningar som behöver göras – för bankverksamhet är numera en mycket komplex historia. Som Göran Persson själv konstaterade på stämman har digitaliseringen gett helt nya möjligheter till penningtvätt i stor skala.

Och i just Baltikum finns en faktor till: enorma mängder ryska pengar från korruption och annan kriminell verksamhet, som tar vägen via de banker finns i Baltikum. Och det råkar vara svenska banker i stor utsträckning – inte minst Swedbank. Att som bank motverka penningtvätt i Baltikum kan alltså vara fruktansvärt svårt – och kräva djupa insikter i hur bankverksamhet fungerar – och hur affärslivet fungerar, både det lagliga och det olagliga.

En annan akut och svår fråga blir att rekrytera ny VD – det har betydligt mer erfarna bankordföranden misslyckats med de senaste åren.

Fortsatt otrygg tillvaro att vänta

Slutsatsen blir att det knappast räcker med erfarenhet från styrelseuppdrag i Sparbanken i Sörmland och Ålandsbanken. Inte ens om banken har tusentals kompetenta anställda.

Nu har styrelsen förstärkts med både juridisk kompetens och bankkompetens i form av vice ordförande Bo Magnusson med många år i SEB bakom sig. De två nya ledamöterna har valts ut i samråd med Göran Persson enligt honom själv.

Men Göran Persson kommer, samtidigt som han har det yttersta ansvaret, vara i händerna på övriga styrelseledamöter och deras kunskaper, på ett sätt som han kanske inte är van vid. Även om han själv idag med emfas förnekade att han är i händerna på någon överhuvudtaget.

Det kan förstås gå bra – men tryggt är det långt ifrån än så länge.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.