Analys: Löfvens förhoppningar kan komma på skam

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stefan Löfven hoppas på kompromissvilja och pragmatism i riksdagen när han nu bildar sin tredje regering. Men förhoppningarna kan komma på skam. När ett riksdagsval närmar sig brukar de flesta partier vara måttligt intresserade av kompromisser.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Stefan Löfvens ministerlista innehöll inga överraskningar. Näringsminister Ibrahim Baylan tar över landsbygdsfrågorna och inga nya ministrar utnämndes.

Löfven har genom åren utvecklats till en statsminister med riskminimering som sitt kanske viktigaste ledord. Han är försiktig med nya ministerutnämningar och känner sällan behov av att ”toppa laget” som till exempel företrädaren Göran Persson gärna ägnade sig åt.

Stefan Löfven återvald som statsminister

Frånvaron av nyheter i fredagens ministerlista kan alltså inte ha överraskat någon.

Väntat att Baylan tar över

Jennie Nilsson, som nyligen avgick som landsbygdsminister för att säkra majoriteten i riksdagen, får stanna kvar där. Med tanke på det extremt jämna parlamentariska läget kan varje riksdagsplats vara avgörande i de omröstningar som väntar fram till nästa val. Det skulle dessutom ha kunnat uppfattas som manipulativt att omedelbart efter regeringskrisen ta tillbaka Jennie Nilsson som statsråd.

Det faktum att Löfven idag inte utser någon specifik landsbygdsminister möter dock redan kritik. Det ifrågasätts bland annat av Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, som menar att regeringen tar ”lättviktigt på de viktiga landsbygdsfrågorna.”

Att Ibrahim Baylan i detta läge tar över landsbygdsfrågorna är dock ganska väntat. Han står nära Löfven och har genom åren utmärkt sig för en pragmatisk hållning i viktiga förhandlingar. Han höll i trådarna bland annat i energiuppgörelsen för några år sedan och hade som samordningsminister huvuduppgiften att lösa svåra knutar mellan regeringspartierna.

När han nu tar över landsbygdsfrågorna kommer han bland annat att ansvara för förhandlingarna om skogsfrågorna, där Centerpartiet och Miljöpartiet är på kollisionskurs.

Svåra förhandlingar väntar

Centerpartiet vill stärka privata skogsägares äganderätt, något Miljöpartiet motsätter sig. Samma konflikt gäller strandskyddet, som Centerpartiet vill luckra upp, medan Miljöpartiet är av motsatt åsikt.

Här väntar svåra, och för regeringen avgörande, förhandlingar. Om inte Centerpartiet blir nöjt hotar partiet att medverka till att regeringens budget faller i höst. Om oppositionen till höger går samman bakom ett gemensamt budgetförslag måste regeringen för att vinna voteringen få aktivt stöd av både Centerpartiet och Vänsterpartiet. Inte alldeles enkelt med tanke på hur långt ifrån varandra Vänsterpartiet och Centerpartiet står i den ekonomiska politiken. Men detta bekräftar hur viktigt det är för Löfven att försäkra sig om Centerpartiets stöd i riksdagen.

Stefan Löfven hoppas kunna presentera en budgetproposition som tillfredsställer både Centerpartiet och Vänsterpartiets önskemål. Han hoppas också på dessa partiers kompromissvilja, något han sagt flera gånger de senaste dagarna.

Ingen vill framstå som Löfvens dörrmatta

Men att hoppas på politiska partiers pragmatism när ett riksdagsval närmar sig kan vara äventyrligt, inte minst när det gäller partier som förklarat sig vara i opposition. Både Centerpartiet och Vänsterpartiet har dessutom ett behov av att visa självständighet i sina nya roller. Inget av partierna vill framstå som en dörrmatta åt Löfven i nästa års valrörelse.

Det här kan skapa problem för Löfven när han i höst ska försöka få sin budget genom riksdagen. Oppositionen till höger i riksdagen lär nämligen göra allt för att försöka fälla hans budget. Det skulle inte bara stärka det egna regeringsalternativets legitimitet i väljarnas ögon, det skulle också tydligt illustrera Löfvens oförmåga att hålla ihop sitt regeringsalternativ.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Stefan Löfven återvald som statsminister

Mer i ämnet