Nooshi Dadgostar (V), Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Foto: TT

Regeringskrisen – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Semestern gläntade på dörren för Sveriges riksdag och regering, men istället för en blomstrande försommar sattes det politiska läget på spel. Här är en sammanfattning av regeringskrisen – från Nooshi Dadgostars ultimatum till att Stefan Löfven återigen röstades fram som statsminister av riksdagen.

15 juni: Nooshi Dadgostars ultimatum till Stefan Löfven

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar ställer det ultimatum som blir starten för hela regeringskriskarusellen. Förslaget om fri hyressättning i nyproducerade lägenheter, även känt som punkt 44 i januariavtalet, har skapat en djup konflikt mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet ställer därför ett krav: Antingen lägga hela frågan om marknadshyror åt sidan eller inleda förhandlingar med Hyresgästföreningen om förbättringar. Dadgostar ger statsministern 48 timmar på sig att komma med ett svar.

17 juni: V söker stöd för misstroende

Tidsfristen för Löfven har gått ut. Vänsterpartiet meddelar att de kommer fortsätta gå vidare med sitt hot om misstroende mot statsministern. Men V har inte tillräckligt många mandat för att ensamma väcka misstroende. Partiet ber därför om stöd, och Sverigedemokraterna begär en omröstning i riksdagen.

21 juni: Misstroendeomröstning

Riksdagens samtliga 349 ledamöter kallas för att rösta för första gången på över ett år. I en historisk omröstning fälls statsminister Stefan Löfven och hans regering. 181 ledamöter röstade ja till ett fällande, 109 ledamöter röstade nej och 51 ledamöter avstod från att rösta. V, KD, M och SD röstar ja. L och C trycket gult, det vill säga lade ner sina röster.

Löfven får sju dagars betänketid till att antingen utlysa extraval eller avgå och be talmannen utse en ny statsministerkandidat.

28 juni: Stefan Löfven avgår som statsminister

Efter midsommarhelgen ger Stefan Löfven beskedet: Han avgår som statsminister.

– Det här är det svåraste politiska beslut som jag fattat, säger Löfven på pressträffen.

Nu är det upp till talman Andreas Norlén att söka efter en tänkbar statsministerkandidater. Löfvens regering sitter kvar som en övergångsregering under den tid som talmansrundorna pågår.

29 juni: Moderaterna får chans att bilda regering

Det blir Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som får talmannens uppdrag att försöka hitta stöd för en ny regering. Kristersson får tre dagar på sig att lämna besked.

30 juni: Landsbygdsministern avgår för att rädda Löfven

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lämnar regeringen och återgår som riksdagsledamot, för på så sätt kunna rädda Stefan Löfven i en eventuell omröstning om Ulf Kristersson.

Enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson var det ett väntat beslut eftersom det är ett mandat som tillhör Socialdemokraterna och som man till varje pris behöver.

1 juli: Ulf Kristersson kastar in handuken

Redan på fredagen ger Ulf Kristersson upp försöken att bilda regering.

– Vi vet att det finns 175 mandat som kommer att rösta nej, då är det inte meningsfullt, säger han på en pressträff.

5 juli: Talmannen förslår Löfven som statsminister igen

Stefan Löfven föreslås återigen att bli statsminister, meddelar talman Andreas Norlén. Beskedet kommer efter att Centerpartiet beslutat att släppa fram Löfven som statsminister igen.

6 juli: Politiska vilden Amineh Kakabaveh ger besked

Hon skulle på egen hand ha kunnat stoppa Löfven från att bli statsminister, men istället väljer den tidigare V-politikern och numera politiska vilden Amineh Kakabaveh att släppa fram honom. Det meddelar hon SVT en dag innan omröstningen.

Avgörande för Kakabavehs beslut är en kravlista på nio punkter.

7 juli: Stefan Löfven blir statsminister igen

Efter en omröstning släpps Löfven återigen fram som statsminister. För att godkännas av riksdagen fick han inte ha 175 eller fler röster emot sig, vilket han klarade med knapp marginal. 173 riksdagsledamöter röstade rött, 116 grönt och 60 gult.

– Det är ett stort förtroende, säger han efter statsministeromröstningen.

9 juli: Nya regeringen presenteras

Det är en nygammal regering som presenteras av Stefan Löfven. Det blir inga nya ministrar, utan regeringen fortsätter att se ut som den gjorde innan krisen.

Dock finns ett frågetecken, vem som ska ta över efter landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) som avgick för att kunna delta i statsministeromröstningen? Näringsminister Ibrahim Baylan (S) fick ansvar även för landsbygdsfrågorna efter henne, och fortsätter att ha det tills vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven återvald som statsminister

Mer i ämnet