Landsbygdsminister Jennie Nilsson lämnar regeringen Foto: Jessica Gow/TT

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) avgår

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart. Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lämnar regeringen – och återgår nu som riksdagsledamot. Detta för att kunna rädda Löfven i kommande statsministeromröstningar.

– Det kommer att bli väldigt tajta omröstningar ikammaren och det kommer hänga på enskilda ledamöter, säger hon till SVT.

S-MP-C-V har tillsammans 175 mandat. M-SD-KD-L har 174 mandat. Därför har många pratat om riksdagsledamöterna som kan avgöra regeringsfrågan – de osäkra korten.

En av dem som nämnts är socialdemokraten Sara Heikkinen Breitholtz som misstänks för brott efter en trafikolycka förra året – och sedan dess har varit sjukskriven. Socialdemokraterna i Halland har uppmanat henne att lämna sin plats i riksdagen utan framgång.

Mats Knutson: ”Eliminerar osäkerhetsfaktorer”

Sara Heikkinen Breitholtz sitter som ersättare i riksdagen för landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Därför kan Jennie Nilsson avgå som minister och återta sin riksdagsplats.

– Vi kan inte vara säkra på att platsen är fylld om inte jag tar mitt ansvar och säkrar den, säger Nilsson.

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson menar att det var ett väntat beslut.

– Det är ju ett mandat som tillhör Socialdemokraterna och som man till varje pris behöver. Man försöker eliminera alla osäkerhetsfaktorer. Men det här kommer säkert att diskuteras och kritiseras av oppositionen, säger han.

Elisabeth Svantesson (M) menar att S-ministerns avgång visar hur låst läget är.

– Det säger ganska mycket om läget att man tvingar ett statsråd att avgå för att man inte kan hålla ihop sin riksdagsgrupp på ett annat sätt, säger hon.

Löfven: ”Förtjänar respekt”

Stefan Löfven (S) skriver i sociala medier om ministerns avgång. Han skriver bland annat att ”Sverige är i ett svårt politiskt och parlamentariskt läge” och att Jennie Nilsson visar ”ett föredömligt ansvarstagande som förtjänar respekt”.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) tar över landsbygdsministerns arbetsuppgifter för tillfället.

Osäkra korten ger besked

Fyra riksdagsledamöter har lyfts fram som osäkra kort vid en statsministeromröstning. Men de senaste dagarna har läget klarnat runt flera av dem. Utöver situationen med Heikkinen Bretiholtz så har två av dem slagit fast att de ska följa partilinjen.

Den fjärde, tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh, säger att hon inte kommer att rösta för en M-ledd regering – men har inte gett något tydligt svar när det gäller Löfven.

Fotnot: I början av juli lades brottsutredningen mot Sara Heikkinen Breitholtz ned och hon misstänks inte längre för brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.