Kristersson ger upp försöken att bilda regering

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson (M) ger upp försöken att bilda regering och lämnar tillbaka sonderingsuppdraget till talmannen.

-  Det finns inte parlamentariska förutsättningar att fortsätta sonderingsuppdraget, säger han i en pressträff.

Med en hel dag kvar kastar Moderaternas Ulf Kristersson in handduken. Han själv säger att han aldrig ger upp, utan att det handlar om matematik. Det är helt enkelt för många som kommer att säga nej till en ny regering.

– Vi vet att det finns 175 mandat som kommer att rösta nej, då är det inte meningsfullt.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Sedan M-ledaren fick uppdraget har han hunnit samtala med flera andra partier.

– Under de två dagarna som vi har jobbat har Ebba Busch och jag fört bra samtal med Liberalerna och Sverigedemokraterna, säger Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson.

”Anmärkningsvärt”

Kristersson säger att samtalen haft fokus på vad de skulle kunna göra fram till nästa val.

– Sakpolitiskt har de kretsat kring kriminalitet förstås, skattepolitiken, migrations- och integrationsfrågor, klimat- och energifrågor.

Kristersson menar att de parlamentariska förutsättningarna för att bilda en ny borgerlig regering inte finns just nu.

– Hotet om ett maktskifte har stressat S så till den grad att de tvingade ett statsråd att avgå för att kunna samla sin egen riksdagsgrupp. Lite anmärkningsvärt.

Lämnat tillbaka uppdraget

Det är dock efter det och ett par andra besked som M drar slutsatsen att det finns 175 mandat som kommer att säga nej till en ny regering.

– På den grunden har jag dragit slutsatsen att det inte finns parlamentariska förutsättningar att fortsätta sonderingsuppdraget. Jag har informerat talmannen om detta och lämnat tillbaka sonderingsuppdraget till honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet