Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Andersson (S) lär behöva vända på några stenar i Botkyrka, enligt SVT:s inrikespolitiske kommentator. Foto: TT

Analys: ”Magdalena Andersson ser ut att behöva vända på några stenar i Botkyrka”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

S-ledaren Magdalena Andersson har gång på gång lovat att vända på alla stenar i kampen mot den organiserade brottsligheten. Det lär hon och partiet behöva göra i Botkyrka. Här blir turerna kring misstänkta gängkopplingar en allt större belastning för Socialdemokraterna.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Säkerhetsexperter har länge varnat för en grov brottslighet som äter sig allt längre in i samhället. Det finns flera exempel på hur organiserad brottslighet infiltrerat viktiga samhällsfunktioner och enskilda kommuner. Syftet är ofta att komma åt statliga eller kommunala medel, eller skaffa sig annat inflytande som kan generera pengar. Faktum är att den grova brottslighetens intäkter från denna typ av ekonomisk brottslighet numera är större än inkomsterna av narkotikaförsäljning.

Det är mot denna bakgrund turerna i Botkyrka ska ses. Här handlar det bland annat om misstänkta kopplingar mellan ABF och Vårbynätverket.

Maktkamp inom S i Botkyrka

I en rapport som kommunledningen och det avsatta kommunalrådet Ebba Östlin beställt av ett säkerhetsföretag riktades hård kritik mot missförhållanden vid ABF:s fritidsgårdar i Botkyrka.

”Fritidsgårdar uppehållsrum för kriminella”

Rapporten beskrev bland annat hur kriminella fått alltmer att säga till om i verksamheten och hur vuxna gick runt i lokalerna iförda skyddsväst, tillsammans med barnen. Här fanns också uppgifter om hasch och kokain i lokalerna. Poliser har beskrivit fritidsgårdarna som uppehållsrum för kriminella. Flera av de anställda hade också kopplingar till nätverk.

Med denna rapport som grund stängde kommunledningen i Botkyrka ABF:s fritidsgårdar i kommunen. Det ledde till hård kritik från ABF, som avfärdade rapporten som lögnaktig.

För ett par veckor sedan lyckades kritikerna på ett medlemsmöte avsätta kommunalrådet Ebba Östlin. Med stöd av ett stort antal helt nya medlemmar på mötet, däribland minst en med kriminell koppling, kunde kritikerna samla en majoritet mot Ebba Östlin.

Men det finns många frågetecken kring det som skett. Företrädare för Socialdemokraterna på riksnivå försökte i början tona ner de misstänkta kopplingarna till gängkriminalitet. Striden i Botkyrka handlade snarare om ledarskap och gamla motsättningar, menade man. Nu har partisekreteraren Tobias Baudin ändå lovat att saken ska utredas.

”Allt annat skadar trovärdigheten”

Flera ledande socialdemokrater, däribland partisekreteraren Tobias Baudin, har samtidigt hävdat att de först förra veckan fick kännedom om de misstänkta gängkopplingarna i Botkyrka.

Skärmdumpar som SVT tagit del av visar dock att biträdande partisekreteraren Nils Wikmång informerades redan i november förra året om kopplingar mellan ABF och Vårbynätverket. Med tanke på allvaret i detta är det svårt att se att han inte skulle ha fört denna information vidare i partiledningen. Först och främst för att det innebär en stor risk för ett parti som Socialdemokraterna att bli infiltrerade av organiserad brottslighet. Det skulle också medföra ett betydande politiskt risktagande för partiet, som pekat ut den organiserade brottsligheten som ett av de absolut största problemen i Sverige i dag.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson upprepade gång på gång i valrörelsen att hon ville vända på varje sten för att komma åt den grova brottsligheten. Nu ser det ut som att hon behöver vända på några stenar i Botkyrka. Allt annat skadar Socialdemokraternas trovärdighet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet