Analys: Magdalena Anderssons charmoffensiv inledd

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Spelet om budgeten har inletts. Den här gången handlar det inte enbart om själva budgetpropositionen, utan också om regeringens överlevnad. Där kan dagens utspel om nya skattesänkningar bli en viktig pusselbit.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Höstens första budgetutspel från finansminister Magdalena Andersson handlade om skatterna. Trots återkommande socialdemokratisk retorik om att skattesänkningar urholkar välfärden valde regeringen ändå att föreslå just sänkta skatter.

Profilen är dock en annan än när det gäller exempelvis jobbskatteavdragen. De som gynnas mest denna gång är de som har s k sjuk- och aktivitetsersättning. Men också låg- och medelinkomsttagare och de som är med i A-kassan får sänkt skatt.

Finansminister Magdalena Andersson säger att det är viktigt att med sänkt skatt stimulera ekonomin i pandemins efterdyningar. Syftet är att det ska skapa fler jobb. Och här behöver regeringen prestera resultat. Sverige har EU:s fjärde högsta arbetslöshet och dessutom en mycket hög långtidsarbetslöshet.

Lär synas av oppositionen

Frågan är dock om dagens skattesänkningar är den mest effektiva metoden för att få ner arbetslösheten. Här lär oppositionen rikta in kritiken under veckorna framöver.

En annan förklaring till dagens utspel är att de nu presenterade skattesänkningarna är skräddarsydda för Centerpartiet och Vänsterpartiet, de två partier regeringen är helt beroende av för att överleva hösten.

Om inte dessa partier röstar ja till regeringens budget står en ny regeringskris för dörren och favorittippade Magdalena Andersson kan få stora problem att utses till statsminister.

Både Vänsterpartiet och Centerpartiet var försiktigt positiva efter dagens utspel från regeringen. Vänsterpartiet har länge efterlyst sänkt skatt för personer med sjuk- och aktivitetsersättning, Centerpartiet vill gärna se sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare. Båda partiernas önskan uppfylldes idag.

Svårt att blidka både C och V

Men det innebär inte att de förbundit sig att stödja regeringens budget. Det avgörs först när helheten är presenterad och det sker inte förrän den 20 september då budgetpropositionen läggs på regeringens bord.

Trots de positiva signalerna idag från C och V är det alltjämt svårt att se att regeringen kan presentera en budget som båda partierna kan acceptera. I den ekonomiska politiken är C och V ofta varandras politiska motsatser.

Samtidigt är läget komplicerat inför höstens budgetbehandling. Utan att C och V stödjer regeringens budget lär Moderaternas budgetmotion röstas igenom med stöd av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Frågan är om Vänsterpartiet indirekt vill medverka till detta.

Handlar om mer än budgeten

Också för regeringen skulle detta utfall vara förödande. I ett sådant läge skulle Magdalena Andersson ha svårt för att bli statsminister. Och vi vet från i somras att M-ledaren Ulf Kristersson med dagens mandatfördelning i riksdagen inte kan bli statsminister.

Höstens budgetbehandling handlar alltså om mer än själva budgeten, den handlar också om regeringens överlevnad och Magdalena Anderssons möjligheter att efterträda Stefan Löfven som statsminister.

Mycket av regeringens budgetfokus kommer alltså vara inriktat på att tillfredsställa önskemål från Vänsterpartiet och Centerpartiet, vilket bekräftats med dagens skatteutspel. Syftet är nu att vinna dessa partiers stöd. Magdalena Anderssons charmoffensiv är inledd.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.