Foto: TT

Analys: ”Mest en fjäder i hatten för försvarsminister Peter Hultqvist”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Försvarsuppgörelsen mellan regeringen och Moderaterna och Centerpartiet kan sägas vara en mjuk seger för flera parter, och där få har tappat ansiktet på vägen. Kanske är det mest en fjäder i hatten för försvarsminister Peter Hultqvist som nu får till en bred och viktig uppgörelse med de som i själva verket vill att han ska lämna sin post.

Ulf Hambraeus

politikreporter

Det var ingen större överraskning att försvarsuppgörelsen kom till stånd. Nivån på dryga 8 miljarder var inte heller någon större överraskning. Möjligen hamnade den i överkant i förhållande till det senaste bud som låg på bordet från regeringen sida så sent som häromdagen. Enligt flera uppgifter låg detta bud på 6 miljarder, vilket fick till följd att Kristdemokraterna lämnade i elfte timmen.

Att Kristdemokraterna lämnade med sitt uttalade krav på minst 10 miljarder i bagaget, kan ha gjort det svårare för regeringen att inte gå de övriga två partierna ytterligare en bit på vägen för att mötas. Moderaterna hade redan låst sig vid ett krav på minst två miljarder, och i uppgörelsen nådde man ytterligare en bit upp.

LÄS MER: Regeringen ger Försvarsmakten 8,1 miljarder kronor extra

Liberalerna lämnade 2015

Talet om en splittrad allians, där Liberalerna lämnat redan 2015 i vredesmod över allt för lite pengar till försvaret, hanterar man i uppgörelsen med optionen att redan inför nästa höst förhandla om ett ännu högre bud för nästkommande år. Det blir också lätt för Moderaterna att inför sina försvarsvänliga väljare peka på att det kanske blir mer än det här framöver. Och budskapet är att alliansen gemensamt står för ett starkare försvar.

En fjäder i hatten blir det för försvarsminstern själv. Peter Hultqvist lär själv ha kämpat för ”sitt” område inom regeringen. Det är nog ingen vågad gissning att det har förts en dragkamp mellan honom och finansdepartementet, och att han är ganska nöjd med den nivå som det nu landade på. Dessutom känns det säkert bra att visa upp handlingskraft och resultat, nu när han själv står inför en misstroendeomröstning i riksdagen bara inom några veckor.

LÄS MER: Så ser regeringens budgetuppgörelse om försvaret ut

”Har då någon part tappat ansiktet?”

I förhållande till försvarsmakten så tappar ingen ansiktet heller egentligen, eftersom man landar på en nivå som visserligen ligger under de 10 miljarder som enligt uppgift har begärts för att nå upp till de ambitioner som politikerna har beställt, men ändå inte så långt därifrån. Här gör också möjligheten att det kommer mer pengar redan inför nästa höst att det blir lättare att hoppas att det kommer mer.

Har då någon part tappat ansiktet? Möjligen kan man peka ut Liberalerna som en förlorare på pappret. Men det är inte så märkligt, eftersom de lämnade förhandlingarna redan april 2015. Mer spektakulärt då att Kristdemokraterna lämnade så sent som häromdagen i protest mot det bud som regeringen då hade på bordet. Enligt uppgift låg detta på 6 miljarder. Eftersom det sedan landade på dryga 8 efter ett par dagar kan det tyckas märkligt.

Inför väljarna har dock såväl Liberalerna som Kristdemokraterna försvarat sin försvarsvänliga profil. Och det lär ligga ett hyfsat internt tryck inom båda dessa partier att – inom den enighet man vill trots allt vill visa upp inom alliansen – ligga på för att höja försvarsanslagen ytterligare redan inför valet nästa höst.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.