Theresa May var under måndagen med vid invigningen av London Tech Week, samtidigt som kandidaterna till att efterträda henne meddelade sin kandidatur. Foto: Leon Neal/TT

Analys: ”Analytiker förutspår en turbulent höst som kan sluta med nyval”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kommer slutstriden att stå mellan en före detta utrikesminister och en sittande utrikesminister? Ja, mycket pekar på att det blir Boris Johnson och Jeremy Hunt som de omkring 120 000 partimedlemmarna får välja mellan när Toryparlamentarikerna väl sagt sitt.

Anna-Maja Persson

Reporter Storbritannien

Nu är de sju kandidater. Men om mindre än två veckor ska alla utom två vara bortröstade. Och kanske tar det slut redan där.

I partitoppen finns de som helt sonika vill skippa sista halvan av valprocessen, det vill säga gräsrötternas omröstning. Argumentet som framförs är att Boris Johnson redan är medlemmarnas förstahandsval i opinionsmätningarna, och att de säkert inte har något emot att bli sidsteppade. Syftet skulle vara att ge den nye premiärministern en chans att resa till Bryssel och börja förhandla innan EU tar semester.

Om man trots allt väljer att följa protokollet väntar en månad av TV-debatter och kampanjmöten innan det är dags för slutomröstningen.

Favoriten håller låg profil

Favorittippade Boris Johnson, eller BoJo som han kallas, har redan ansat sin berömda blonda kalufs inför tvekampen. Han har dessutom, till skillnad mot många övriga kandidater, valt att hålla en förhållandevis låg profil inför slutracet. Elaka tungor menar att hans rådgivare nog tyckt att det varit bäst så, för att undvika skandaler. 

Men vi vet att Boris Johnson är beredd att låta Storbritannien krascha ut ur EU utan något avtal den 31 oktober, om det skulle behövas. Han har också hotat med att vägra betala brexitavgiften på 39 miljarder pund om inte EU går med på att förhandla om utträdesavtalet. Dessutom har han utlovat kraftiga skattesänkningar.

Jeremy Hunts chanser ökade när det nyligen blev känt att miljöministern Michael Gove testat kokain flera gånger för omkring 20 år sedan. 2016 röstade Hunt ja till att stanna kvar i EU, men vill nu försöka förhandla om utträdesavtalet med EU. Han utesluter inte att det kan behövas en förlängning av brexit.

Hans uttalande om att sänka abortgränsen från 24 veckor till 12 veckor har väckt kritik.

”En riktig skräckupplevelse”

Än kan mycket hända. Men oavsett vem som blir Torypartiets nye ledare och Storbritanniens näste premiärminister finns det egentligen ingenting som tyder på att efterträdaren kommer att lyckas där Theresa May misslyckades. 

EU vill fortfarande inte förhandla om utträdesavtalet, och det brittiska parlamentet vill fortfarande inte ha en hård, avtalslös brexit. Många brittiska analytiker förutspår en turbulent höst som kan sluta med nyval. 

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon skräder inte orden när hon sammanfattar striden så här långt.

”Skattesänkningar för de rikaste, attacker på aborträtten, hyckleri om droger och vanföreställningar om Brexit. Partiledarvalet i konservativa Tories är en riktig skräckupplevelse.”

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.