Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann Linde vidhåller att Socialdemokraterna fortfarande inte fattat ett slutgiltigt beslut i Natofrågan. Foto: SVT

Linde: Finland kommer troligen gå med i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Finland kommer med största sannolikhet att gå med i Nato, det säger Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) i SVT:s Agenda.

– Det tror jag att man kan säga ganska säkert.

Finlands president Sauli Niinistö kommer senast den 12 maj att ge besked om vad han tycker om ett finländskt Natomedlemskap, men redan nu säger utrikesminister Ann Linde att det troligen kommer bli ett ja för grannlandet.

– Det tror jag att man kan säga ganska säkert, vi hade det finländska utrikesutskottet i Sverige förra veckan och det var entydigt även från mitt eget parti som inte formellt har tagit ställning ännu. Men även deras representanter sa att så kommer det att bli eftersom att opinionen har svängt så kraftigt och nästan alla partierna har bytt åsikt på grund av vad Ryssland har gjort.

”Lutar inte åt något håll”

Hur nära ett Natomedlemskap Sverige är just nu vill inte utrikesministern svara på.

– I dagens läge skulle jag inte säga att det lutar åt något håll, det är lite för tidigt.

Finlands beslut i Nato-frågan spelar dock en stor roll för Sveriges agerande, enligt Linde.

– Sverige och Finland har varit militärt alliansfria. Det har sänkt spänningarna i vårt område, det har tjänat Sverige väl och har bidragit till en stabilitet i vårt område. Om nu Finland går med då gäller inte samma sak längre och då måste vi se vad det då bli för slutsatser för vår del.

Finns inga hårda säkerhetsgaraniter

Nästa vecka kommer Ann Linde besöka både Washington och Ottawa för möten med USA:s och Kanadas utrikesministrar.

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson menar att detta är en förberedelse för en eventuell svensk Natoansökan, då samtliga 30 medlemsländer måste godkänna ett land vid en ansökan. 

– Det handlar både om att diskutera formerna för ett medlemskap, villkoren, vilka eventuella undantag man vill ha och säkerhetsgarantier under en ansökningsprocess. Det handlar också om att förankra en medlemskapsansökan, säger Mats Knutson.

Några hårda säkerhetsgarantier från USA och Kanada under en eventuell ansökningsperiod finns inte i nuläget, enligt Ann Linde.

– Det får du bara om du är medlem i Nato, men du kan få andra typer av försäkringar, säger utrikesministern.

Mats Knutson tror att både Sverige och Finland kommer få militärt stöd under en eventuell ansökningsprocess.

– Det kan vara att Nato har en ökad flottnärvaro i Östersjön – den typen av aktiviteter som innebär ett skydd, men som ändå inte är en hård garanti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.