Utrikesminister Ann Linde. Akrivbild.

Ann Linde (S) om gripandet: Navalnyj måste friges

Uppdaterad
Publicerad

Ryska myndigheter bör genast släppa oppositionsledaren Alexej Navalnyj fri. Det skriver utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter. Även på andra håll runtom i Europa är kritiken hård efter att oppositionsledaren Navalnyj gripits i samband med att hand landade i Moskva.

Regimkritikern Alexej Navalnyj greps omgående efter att han landat på Vnukovo flygplats utanför Moskva på söndagen. Nu riktar flera europeiska toppolitiker tung kritik mot Rysslands agerande.

”Mycket oroad av nyheten om att Alexej Navalny har gripits vid sin ankomst till Moskva. Uppmanar ryska myndigheter att släppa Navalnyj. En aktiv och livskraftig opposition bör välkomnas”, twittrar utrikesminister Ann Linde (S).

Samma budskap återfinns i en tweet från Europeiska rådets ordförande Cahrles Michel.

”Gripandet av Alexej Navalnyj i samband med ankomsten till Moskva är oacceptabelt. Jag uppmanar ryska myndigheter att släppa honom med omedlbar verkan”, skriver han.

Kravet på ett snabbt frisläppande kommer även från Estland, Lettland, Litauen, som i ett gemensamt uttalande kräver att EU inför sanktioner mot Ryssland om så inte sker. Sanktionskravet får uppbackning av bland annat Polen, Island och Österrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.