Ännu en rasismanklagelse i finska regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Finlands finansminister, Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra, har varit i blåsväder under sommaren för rasistiska kommentarer som hon publicerat på sin blogg 2008.

Nu riktas anklagelser även mot partikollegan Wille Rydman, rapporterar TT.

Anklagelserna riktas alltså mot näringsminister Wille Rydman (Sannfinländarna), som nyligen tog över posten från den tidigare näringsministern, Vilhelm Junnila (Sannfinländarna) som tvingades avgå på grund av anklagelser om kopplingar till högerextremism.

Anklagelserna rör sig om meddelanden Rydman ska ha skickat 2016 till sin dåvarande flickvän.

Bland annat ska Rydman ha sagt att han ”hellre förbjuder dem som bär slöjorna än själva slöjorna”. När flickvännen säger att hon vill ha liljekonvalj i sin rabatt svarar Rydman att han inte rekommenderar blomman, och säger att den liknar somalier i det att den ”sprider sig hänsynslöst och tränger andra ur vägen”, rapporterar den finska tidningen Helsingin Sanomat.

Vid tillfället var Rydman riksdagsledamot för Samlingspartiet, som motsvarar svenska Moderaterna. Han var även medlem i grundlagsutskottet.

På Twitter anklagar Rydman journalisten på Helsingin Sanomat för förtal, och säger att han inte kommer att uttala sig om privata meddelanden som skickats för flera år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.