Finlands riksdags talman Jussi Halla-aho möter inte oppositionens krav om att sammankalla riksdagen mitt i sommaruppehållet för att ställning till förtroendet för finansminister Riikka Purra (Sannf). Foto: Jussi Nukari AP/TT

Finländska talmannen: Sammankallar inte riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Finlands riksdags talman, Jussi Halla-aho, skriver i ett pressmeddelande att han inte kommer avbryta riksdagens sommarpaus för en förtroendeomröstning. Detta trots oppositionens begäran om att samlas för att diskutera regeringen Orpos Kapacitet, rapporterar Svenska Yle.

Finska regeringspartiet Svenska folkpartiet hade under fredagskvällen ett flera timmar långt möte där de diskuterade regeringsamarbetet, efter rasismskandalen i den nytillträdda finska regeringen.

Nu har Riksdagens talman, Jussi Halla-aho, beslutat att han inte kommer avbryta riksdagens sommarpaus trots oppositionens krav om att man ska öppna riksdagen mitt under sommaruppehållet för en förtroendeomröstning om finansministern Riikka Purra (Sannfinländarna). Detta efter att flera 15 år gamla rasistiska blogginlägg från finansministern fått nytt liv i den offentliga debatten.

2019 skrev hon även ett blogginlägg där hon beskrev kvinnor iklädda burkor för oigenkännliga ”svarta säckar”, rapporterar Yle. Riikka Purra har sagt att hon inte kommer be om ursäkt för uttalandet, då hon menar att det handlar om kvinnors ”underordnade ställning”. Statsministern Petteri Orpo (Samlingsparitet) har sagt att han inte accepterar beskrivningen och att han pratat om det med Riikka Purra.

Orsaken till beslutet om att inte samla riksdagen ska vara att majoriteten av riksdagen inte kräver att sommarpausen avbryts. För att kravet skulle uppfyllas behövs det att ett regeringsparti också kräver att riksdagen ska sammankallas.

SFP vill se avstånd från rasism

Svenska folkpartiet vill även se att regeringens ministrar och partier tar tydligt avstånd från rasism, skriver partiet i pressmeddelandet efter fredagens möte. De är också oroade över regeringens funktionsduglighet. Därför vill de ge statsministern Petteri Orpo tid att utvärdera situationen och ha samtal med regeringspartierna ordförande.

Under fredagen höll statsministern en presskonferens där han meddelade att regeringen startar en arbetsgrupp mot diskrimnering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT Finlandskorrespondent Liselott Lindström om turbulensen just nu kring finansminister Riikka Purra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.