Live

Senaste nytt om valet 2022 i Hallands län

Här rapporterar vi om den senaste händelseutvecklingen kring valet i Halland

Här rapporterar vi om den senaste händelseutvecklingen kring valet i Halland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Senaste nytt om valet 2022 i Hallands län

Pinnat inlägg

Välkommen till SVT:s lokala direktrapportering om valet i Halland.

Just nu rapporterar vi löpande här om de preliminära resultat som inkommer efter val till riksdag, kommun och region samt lokala folkomröstningen om hotellbygget i Halmstad.

Då kommer slutresultatet i Halland

Efter valnatten kontrollräknas nu alla röster av Länsstyrelsen i Halland. Då tillkommer även de sista förtidsrösterna som inte räknades under valnatten.

De halländska riksdagsrösterna beräknas vara kontrollräknade inom 5 dagar från valdagen, kommun- och regionvalsrösterna omkring tio dagar efter valet.

Då räknas även personkryssen och det blir klart vilka kandidater som kommer in.

Du kan följa rösträkningen för din region och kommun via länken nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Slutgiltiga rösträkningen för Österskans klar

Resultatet för folkomröstningen om ett hotell på Österskans i Halmstad kommun står fast efter att samtliga röster nu räknats. Det blir ett nej från invånarna.

56 procent, 35 468 personer, röstade nej.
41,6 procent, 26 335 personer, röstade ja.
2,3 procent, 1487 röster blev ogiltiga.

Distrikten där flest röstade för och emot

Med 55 procent blev Andersberg det distrikt i kommunen där störst andel röstade för hotellbygget. Därefter följer Centrum östra med 52 procent.

I Åled västra var störst andel emot ett hotell, hela 68 procent av rösterna landade på nej. Därefter följer Simlångsdalen med 66 procent.

Valdeltagandet stort

Totalt deltag 76 procent av kommunens röstberättigade invånare i folkomröstningen. En siffra som förvånar statsvetare Jörgen Johansson.

–  Det är annars ett problem med kommunala folkomröstningar att valdeltagandet tenderar att vara lågt, säger han.

Valdeltagandet i folkomröstningen var högst i valdistrikt Söndrum norra med 91 procent.

Lägst valdeltagande hade Andersberg med 40 procent.

I klippet nedan berättar statsvetare Jörgen Johansson om vad folkomröstningar kan innebära för demokratin.

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna gick båda framåt i Hyltes kommunalval. KD tar återigen plats i fullmäktige och SD får två nya mandat, men ett högerstyre ser ändå svårt ut att få till.

Halländska C-toppen reagerar på Annie Lööfs avgångsbesked

Rikdagskandidaten Christofer Bergenblock (C) säger att beskedet som kom under torsdagen är oerhört tråkigt.

– Men det är fullt förståligt att Annie tar detta beslut. Hon har haft en tuff och utsatt situation under de elva åren hon suttit som partiledare, säger Christofer Bergenblock (C).

Han poängterar att hon fått utstå mycket hot och hat. Bland annat var hon måltavla för mordet i Almedalen under sommaren.

Trots att partiets valresultat blev lägre än de hoppats på tycker han att partiledaren haft en bra påverkan på väljarna.

– Vi fått fler väljare och röster sedan hon tillträdde, säger han och fortsätter:

– Som ledare är hon väldigt tydlig och rakryggad samt har drivit fram mycket bra politik.

Han lyfter fram områden som exempelvis företagande, landsbygdsfrågor, jämställdhet och att hon har stått upp mot främlingsfientlighet.

– Nu ligger fokus framåt på att göra ett bättre val nästa gång, säger Christofer Bergenblock (C).

Christofer Bergenblock (C) står högst upp på Centerpartiets lista till riksdagen. Foto: SVT

I dag avgörs valen i Halland - de sista rösterna räknas

I alla halländska kommuner pågår i dag räkningen av de så kallade onsdagsrösterna - de sista förtidsrösterna som inte hann komma fram i tid för att räknas på valnatten.

SVT Nyheter Halland är under onsdagsförmiddagen på plats vid rösträkningen i Falkenberg där de sista rösterna kan bli avgörande.

Enligt den ledande S-politikern Per Svensson ska det bara saknas 10-15 röster för att hans styrande koalition Framtid Falkenberg ska kunna fortsätta styra kommunen.

Här räknas de sista rösterna i Falkenberg - Wanja Hjortmarker och Anna Bylander är två av de lokala valarbetarna i tjänst.

Valmyndighetens prognos: Räknar med resultat i riksdagsvalet i morgon

Valmyndigheten räknar med att de sena förtidsrösterna är fler än vid det förra riksdagsvalet och har därför tidigare flaggat för att det preliminära valresultatet kan dröja till på torsdag. Men för riksdagsvalet räknar Valmyndigheten att det finns ett preliminärt resultat i morgon kväll.

- I morgon kväll kommer sannolikt det preliminära riksdagsresultatet att vara klart, men det går ännu inte att säga en tid, säger Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist.

- För riksdagsvalet är det preliminära valresultatet det första valresultatet för de partier som är representerade i riksdagen, till skillnad från det slutgiltiga valresultatet där samtliga anmälda partier och även personröster finns med, säger hon.

Valmyndigheten fastställer det slutliga resultatet i valet till riksdagen cirka en vecka efter valdagen och länsstyrelsen fastställer de slutliga resultaten i region- och kommunfullmäktige cirka två veckor efter valdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Valdeltagandet på Andersberg sjönk drastiskt - knappt hälften röstade i riksdagsvalet

Moderaterna dominerar bland halländska skolungdomar
Moderaterna är det mest populära partiet bland ungdomar på högstadiet och gymnasiet. Det visar preliminära siffror från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).
- Jätteroligt. Vi har försökt närvara på så många skolor som möjligt, säger Filip Berndtsson, ordförande för Moderaternas ungdomsförbund i Halland.

Slår man ihop resultaten från samtliga skolval i Hallands län ser det ut som följande:

Moderaterna - 30,7 procent

Sverigedemokraterna - 24,7 procent

Socialdemokraterna - 13,14 procent

Seprarerar man de halländska gymnasieeleverna från högstadieeleverna förändras topplistan något. För gymnasieeleverna kommer fortfarande Socialdemokraterna på tredjeplats medan de ersätts av Kristdemokraterna för högstadieeleverna.

I det halländska skolvalet deltog totalt 7304 elever fördelat på 33 skolor. Enligt SVT:s valundersökning är Moderaterna också det mest populära partiet bland unga väljare i åldrarna 18 till 21 och 22 till 30.

Skolvalet i Halland 2022. Foto: MUCF

Kristdemokraterna tillbaka i Hylte-politiken
Efter två mandatperioder återvänder Kristdemokraterna till kommunfullmäktige i Hylte kommun.

– Det är otroligt roligt! Jag har nyss börjat fatta det. Jag blev paff men är oerhört stolt och hedrad, säger förstanamnet Torbjörn Alexandersson (KD).

Han tror att klivet framåt beror på det hårda kampanjandet som Kristdemokraterna genomfört i Hylte det senaste året.

– Vi vill trygga upp skolorna med övervakningskameror för att minska vandalism. Samtidigt vill vi stärka samarbetet mellan gymnasieskolorna i vår kommun och Falkenberg. För de äldre vill vi införa trygghetsboenden och äldreboendegarantin, säger
Torbjörn Alexandersson (KD).

Vilka partier kan ni tänka er samarbeta med?
– För tidigt att säga men vi kan prata sakpolitik med alla.

Torbjörn Alexandersson (KD) Foto: Kristdemokraterna