Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brigitta Sundén Norman och Peter Norman har ägnat många timmar åt att gå igenom dokument som är kopplade till företagets ansökan. Två pärmar fyllde dem innan de bestämde sig för att spara allting digitalt. Foto: SVT

Protester mot stenbrottet i Flivik – grundvatten pumpas ut i havet

Publicerad

Tidigare i år fick det bolag som bryter dekorsten i Flivik utanför Oskarshamn tillstånd att bryta sten i 30 år framöver. Något som gjort boende i byn oroade över tillgången på färskvatten.

– Har man inget vatten, då kan man inte leva, säger Flivikbon Brigitta Sundén Norman.

Bergtäkten har funnits i Flivik i drygt 150 år. Här utvinner man bland annat granit och dekorsten, men även ballastprodukter från den reststen som blir över. Verksamheten har en egen hamn som lastar produkter som ska säljas vidare, ofta till Östeuropa. 

14 liter per sekund

I det nya tillståndet från mark- och miljödomstolen finns det dock en stor förändring i verksamheten. Bolaget får nu borra djupare och på större yta än tidigare – vilket innebär att man måste pumpa bort grundvatten.

Stenbrottet i Flivik

När man spränger sig djupare ner i berget måste det grundvatten som finns pumpas bort och föras vidare ut i havet. Vid full verksamhet kommer täkten att pumpa ut 14 liter vatten i sekunden. Något som flera boende menar kan komma att påverka tillgången på färskvatten

– Det var när man förstod hur mycket vatten som de skulle pumpa bort ur täkten varje år i 30 år. Då blev vi oroliga. Det var det som gjorde att vi reagerade och agerade, säger Birgitta Sundén Norman, boende i Flivik.

Påverkar vattenbrunnar

I byn Flivik finns inget kommunalt vatten. Här får boende förlita sig på de vattenbrunnar som fylls på av grundvattnet djupt ner i marken.

– Det fanns planer på att bygga en pipeline från Misterhult, men det tyckte man från kommunens sida var för dyrt, säger Birigtta Sundén Norman.

Domen har överklagats till mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt av det juridiska ombud som de boende har anlitat för att driva fallet vidare.

– Vår jurist anser att man har tagit beslutet på felaktiga grunder i miljöbalken.

KLIPP: ”Beslutsunderlaget är tillräckligt säkert”, säger miljöjuristen i målet

Därför överklagar boende stenbrottsdomen i Flivik 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenbrottet i Flivik

Mer i ämnet