Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör höggravida Kazuaki Tsuchiya berätta om varför hon och hennes partner valde att lämna stan för landsbygden i Okutama i klippet. Foto: SVT

Japaner får 80 000 kronor per barn om de flyttar

Uppdaterad
Publicerad

En miljon yen, nästan 80 000 svenska kronor, betalas ut i bidrag till de barnfamiljer i Japan som lämnar storstäderna. Det är en riktad åtgärd av den japanska regeringen för att stoppa landsbygdsdöden i landet.

Utökningen av barnbidraget kommer efter decennier av demografisk nedgång på landsbygden med en stor befolkningskoncentration till Tokyo och storstäderna. SVT:s team Ulrika Bergsten och fotograf Andreas Zernell har åkt till Japan och träffat ett par som nappat på erbjudandet och lämnat stan för landsbygden i Okutama.

– Vi blev förälskade i naturen och sen flyttade vi hit, säger höggravida Haruna Nakasato.

Regeringen har även utformat ett startbidrag för de som vill etablera ett företag på sin nya hemort, och det tänker det unga paret acceptera när barnet väl är fött.

Hör dem berätta om planerna i inslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.