Anastasia Giamali har jobbat för vänsterpartiet Syrizas kampanj sedan slutet av augusti och kandiderar till parlamentet på partiets lista för ett valdistrikt i Aten. Till vardags jobbar hon som journalist på en morgontidning som ges ut av Syriza. Foto: TT

Avgörande val för Grekland: ”Jag är övertygad om en storseger”

Uppdaterad
Publicerad

Oavsett vem som vinner Greklands nyval väntar en höst präglad av kris och svåra beslut i Aten. Banker på väg att kollapsa ska räddas och långivarnas krav uppfyllas, trots folkligt motstånd.

– Jag är övertygad om en storseger för Syriza, säger Anastasia Giamali till TT:s utsände.

Anastasia Giamali kandiderar för Syriza i söndagens nyval och TT träffar henne på Klafthmonos-torget i centrala Aten, vid ett stort kampanjtält.

– Jag tror inte det kommer behövas så mycket diskussioner om olika koalitioner. Jag är övertygad om en storseger för Syriza, landets första radikala vänsterparti, och att samarbetspartiet Oberoende greker tar sig in i parlamentet också, säger Anastasia Giamali till TT:s utsände.

Ekonomiska krisen i Grekland

Drömmer sig tillbaka

Några meter bort står Theodore Alexopoulos, 41, i sin tidningskiosk. Han har haft kiosken på torget i 15 år och drömmer sig tillbaka till tiden före krisen, då det var socialdemokratiska Pasok som brukade dominera i valrörelsen på torget.

– Jag är trött på alla val. Jag vill ha lite mer stabilitet, säger han.

Nyvalet på söndag innebär att grekerna går till valurnorna för tredje gången sedan januari.

På Syntagmatorget, där parlamentet ligger, har högerpartiet Ny demokrati (ND) ett stort kampanjcenter. Där jobbar 23-åringen Aris Asimakopoulos varje dag sedan flera veckor.

– Detta val är helt avgörande för Greklands framtid, säger han.

– Många som röstade på Syriza i januari är besvikna och jag hoppas att de nu röstar på oss, så att vi kan bygga upp en bred koalition.

Korrupt system

Detta budskap har varit ND-ledaren Vangelis Meimarakis huvudbudskap i valrörelsen. Meimarakis har till och med ställt sig öppen till en koalition med Syriza.

Syriza-ledaren Alexis Tsipras, som avgick som premiärminister för att bana väg för nyvalet i augusti, har dock tvärt avvisat inviten. Han anklagar i stället ND och andra partier till höger om Syriza som en del av ett korrupt politiskt system, som bär skulden till Greklands enorma skuldbörda, massarbetslösheten på 25 procent och beroendet av nödlån villkorade av krav på åtstramningar, privatiseringar och avregleringar som folket inte vill ha.

Ingen nära egen majoritet

I mätningarna inför nyvalet har inget parti kommit i närheten av den tröskel kring 38 procent av rösterna som krävs för att kunna bilda en majoritetsregering på egen hand i Greklands parlament. De två största, Syriza och ND, ser ut att få nöja sig med 25-33 procent.

På en trappa på torget sitter 60-åriga Pinelopi Dimitriou, pensionerad apotekare och trogen Pasok-väljare. Hon är rädd att det blir svårt att skapa en hållbar koalition efter valet, men hoppas att Pasok ska ingå i den oavsett om Syriza eller ND blir största parti.

Krisen, som snart har pågått i sex, år tror hon kommer pågå länge till.

– Så nu måste vi hjälpa till och bygga en koalition som håller.

19 partier att rösta på

Greklands nyval den 20 september följer på en uppslitande folkomröstning i juli och ett nyval i januari, som båda visade på en bred folklig opinion mot fortsatta offentliga åtstramningar för att få ordning på krislandet finanser.

I söndagens nyval finns 19 partier att rösta på, där vänsterpartiet Syriza och högerpartiet Ny demokrati utgör de i särklass största med 25-33 procent var i opinionsmätningarna.

För att få egen majoritet i parlamentet i Aten räcker det med cirka 38 procent av rösterna, då största partiet får 50 mandat ovanpå de 250 som fördelas utifrån valresultatet.

Vallokalerna är öppna 7-19 lokal tid. En vallokalsundersökning väntas så snart vallokalerna har stängt och en första officiell prognos väntas omkring två timmar senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet