Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi förstår att vi måste ta kommando över välfärden och skolan är en viktig spelare där. Foto: Andreas Hult/SVT

Axelsson Kihlblom är första transperson i regeringen

Publicerad

Sveriges skolminister är en kvinna som föddes i en manskropp. Lina Axelsson Kihlblom har öppet talat om sin resa och blir med tisdagens konselj första transperson i en svensk regering.

– Jag är väldigt stolt över att få vara minister i statsminister Magdalena Anderssons regering. Det var självklart att tacka ja, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Den nyblivna ministern beskriver sig som stolt över att ha fått frågan från statsminister Magdalena Andersson om att bli minister. Hon vill dock inte gå in på detaljer om själva processen.

– Jag befann mig i bilen, men vad vi sa via telefon det är en sak mellan mig och statsministern, säger Lina Axelsson Kihlbloom.

Hon tror att hennes område kan vara en viktig pusselbit i den politik som Magdalena Andersson la vikt vid under tisdagens tal i riksdagen.

– Vi förstår att vi måste ta kommando över välfärden och skolan är en viktig spelare där. I den gröna omställningen och klimatutvecklingen så behöver vi alla unga i dag. Därför kommer utbildning spela en väldigt viktig roll. Alla barn kommer behövas i framtiden.

”Tycker väldigt bra om fristående skolor”

Skolministern har en bakgrund som rektor och har medverkat i SVT-serien ”Rektorerna”. I den blev hon känd för allmänheten som den som vänt de dåliga skolresultaten på Ronnaskolan i Södertälje. Hon har uppmärksammats för sin positiva inställning till friskolor.

– Jag tycker väldigt bra om fristående skolor. Det viktiga är att skattepengarna går till barnen. Att det är fokus på eleven och inga andra saker. Sen tycker jag att alla har rätt till ett rättvist skolval. Jag tycker det är djupt oroande med ett system som gynnar vissa grupper och missgynnar andra grupper.

”Ville ha kirurgi”

Axelsson Kihlblom föddes som man men identifierar sig som kvinna. I SVT-programmet Min sanning berättar hon att hon höll det som en hemlighet fram tills att hon var 19. Hon började då berätta för sina närmaste. Hon bestämde sig för att genomgå en könskorrigering när hon var 20 år och tog då kontakt med sjukvården.

– Jag har ett manligt yttre, men jag hade alltid vetat att jag var flicka. Jag ville inte ha psykoterapi, jag ville ha kirurgi. Jag ville bli hjälpt, berättar Lina Axelsson Kihlblom i programmet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer