”50 procent av det vi äter är svensk mat”

Uppdaterad
Publicerad

Inhemsk produktion och självförsörjning – så skyddar vi oss bäst mot pandemier. Det anser nationalekonomen Tino Sanandaji, som diskuterade frågan med författaren Johan Norberg i Ekonomibyrån.

För Johan Norberg handlar framtiden istället om mer globalisering och en ökad handel:

– För att hantera risker i krigstid, kristid och liknande så är det handel som är det viktigaste, inte självförsörjning på mat. Vi får översvämningar och då går potatisskörden bort. Vi får dåligt väder eller skogsbränder och då kan vi inte importera. Då är vi helt beroende av importen.

Ekonomibyrån

Så sent som på 90-talet var fortfarande 75% av maten på svenska tallrikar svenskproducerad. Idag är den siffran 50%. Tino Sanandaji är kritisk till utvecklingen:

– Man har dessutom avvecklat våra lager. Och det är dumsnålt! säger Tino Sanandaji.

Avsnitt två av Ekonomibyrån ”Köp Svenskt” finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet