Coronapandemin har lett till långa väntetider för vissa barnoperationer. ”Vi behöver få hem vår personal”, säger kirurgen Cathrine Gatzinsky. Foto: TT/SVT

Barnkirurgen: ”Barn riskerar att drabbas av funktionsnedsättningar”

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Sverige väntar hundratals barn på sin uppskjutna operation. Barnkirurgen Cathrine Gatzinsky är oroad.

– Det blir en hel familj som drabbas av den ovissa väntan, säger hon.

Elvaåriga Cornelia Wåhlander har väntat på sin operation i snart ett år. Barnkirurgen Cathrine Gatzinsky pratade om de långa vårdköerna i måndagens Aktuellt.

– Att gå runt med besvär och vänta på en operation är oerhört besvärligt och jobbigt för en vuxen, och för barn blir det ännu svårare. Det blir en hel familj som drabbas av den här ovissa väntan, säger hon och berättar att man är bekymrade över vilka men det kan ge barnen.

– Vi vet ju att barn riskerar att drabbas av funktionsnedsättningar på sikt när de får vänta så länge, försämrad livskvalité och påverkad utveckling. Vi vet att barn som får ett rör i örat får en försämrad talutveckling vilket påverkar det lilla barnet jättemycket socialt.

”Behöver operera ännu mer”

Hur tänker ni när ni ska göra prioriteringar?

– Prioriteringar gör vi hela tiden och nu gör vi det dagligen. Vi är oerhört glada över att vi gjort alla akut och halvakut-operationer, men vi ser med stor oro på den växande vårdkön.

Vad behöver göras?

– För det första behöver vi få tillbaka vår personal till barnsjukvården så att vi kan börja operera som vanligt igen. När vi gör det behöver vi operera ännu mer. Vi behöver också hjälp av Socialstyrelsen att skapa en helhetsbild och titta på barnsjukvården och hur regionerna kan stöttas. Vi har en skyldighet att se till att barnen inte drabbas, säger Cathrine Gatzinsky.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.