”Jag ser fram emot att inte låta så här längre”, säger Cornelia, som snart hoppas få operera det hål i hennes gom som påverkar hennes tal. Foto: Andreas Hult/SVT

11-åriga Cornelia har väntat på operation i snart ett år

Uppdaterad
Publicerad

Tre av de fyra centrum i Sverige som utför barnkirurgi har fortsätter skjuta upp planerade operationer på grund av personalbrist, rapporterar Dagens Medicin. I nuläget väntar flera hundra barn runtom i landet på en försenad operation.

Cornelia Wåhlander, 11 år, i Uppsala har tvingats lärasig att äta med ett hål i sin gom efter att ha opererat bort entumör för snart två år sedan. Planen är att hålet i Corneliasgom ska åtgärdas genom en operation. Från början var tanken att detskulle ske i våras, men när coronaviruset kom till Sverige skötsoperationen på framtiden. Hon fick en ny tid i november, menäven den ställdes in.

– Det känns lite sådär. Jag kan ju inte varaarg på dem, för jag vet hur jobbigt de har det med många patienteroch så, säger hon.

Cornelia är bara ett av många barn som fått väntapå operation på grund av pandemin. I Uppsala ställdes 20procent av operationerna in, bland annat för att mer personalbehövdes i coronavården.

– Det är oerhört bekymmersamt. Bakom varjesiffra finns ett barn som har ett problem som vi inte löst, sägerElisabet Gustafson, chef för barnkirurgi vid Akademiska sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.