Vill att cancerpatienter prioriteras för vaccinering

Publicerad

Personer som lever med spridd cancer eller går under behandling bör prioriteras när det gäller vaccineringen mot covid-19. Det menar Kristin Pallman som är styrelseledamot i Bröstcancerföreningen Moa-Lina Östergötland.

– Som det är i dagsläget så har inte Folkhälsomyndigheten tagit hänsyn till den gruppen överhuvudtaget. Det känns som att hela denna grupp har glömts bort, säger Kristin Pallman.

Vidare säger hon att gensvaret varit vagt.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Vi har inte fått någon respons alls än så länge, säger Kristin Pallman och tillägger att sjukdom i covid-19 kan innebära att cancerbehandling skjuts upp, vilket kan ge förödande konsekvenser och vara livshotande för personer med en snabbväxande och eller aggressiv cancer.

Hör henne i videoklippet ovan utveckla varför dessa personer bör prioriteras.

Folkhälsomyndigheten: Beslut väntas under vecka sex

Folkhälsomyndigheten svarar i ett mail att det just nu pågår diskussion om vilka riskgrupper som har störst behov av att prioriteras i vaccineringen framöver och att beslut väntas under vecka sex. 

Mailsvar från pressavdelningen vid Folkhälsomyndigheten:

Varför har dessa personer inte prioriterats?

”Bedömning av vilka som har störst behov i jämförelse med andra medicinska riskgrupper pågår.”

För vissa innebär ju sjukdom i covid-19 att deras livsviktiga cancerbehandling eller operation behöver skjutas upp, hur ska det hanteras?

”För att få svar på den här frågan, behöver vi hänvisa dig till aktuell region som ansvarar för hälso- och sjukvården.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet