Barn som bränner sig i solen som små kan få känsligare hud när de blir äldre Foto: TT

Barnsjuksköterskans råd i värmen: ”Stanna inne”

Publicerad

Högsommarvärmen håller i sig och på vissa ställen i landet kan det bli över 30 grader varmt i helgen. I hettan kan barn riskera att torka ut eller bränna sig av solens strålar.
– Är det jättevarmt ute så tycker jag att man ska stanna inne, säger Anneli Linder, barnsjuksköterska och avdelningschef på barnhälsovården i norra Kalmar län.

Väderprognosen för de närmaste dagarna är trevlig läsning för soldyrkare i stora delar av Sverige. 25 grader och uppåt på flera platser i landet från södra Norrland och neråt. Men solens strålar är inte bara av godo. För de allra minsta kan de leda till uttorkning eller solbränna mycket snabbare än för vuxna.

– Små barns hud är mycket känsligare för solljus än vuxnas. De bränner sig betydligt lättare, och om du bränner dig som barn kan det få konsekvenser för huden när du blir äldre, säger Anneli Linder på barnhälsovården i norra Kalmar län där det enligt väderprognosen kommer att vara varmast i helgen.

”Stanna inne 11-15”

Rådet till föräldrar med barn under ett år är att de ska hålla sig i skuggan och inte nås av direkt solljus. Men Anneli Linder går längre än så.

– Mitt råd är att man stannar inomhus de varmaste timmarna, mellan klockan elva och tre, om det är riktigt varmt, säger hon.

Om de ändå ska vara ute så är det alltså skuggan som gäller.

Kläder vanligaste frågan

– Den vanligaste frågan vi får handlar om hur mycket kläder man ska ta på barn som är under ett år. Vi rekommenderar ett tunt lager om de ska vara i skuggan, även om det är varmt. Men jag tycker att föräldrarna i dag är mycket medvetna. Jag vill inte säga att folk var sämre förr, men medvetenheten är mycket större nu.

Och även om det är varmt så finns det ingen anledning att ge barnen vatten om de ammar eller äter modermjölksersättning.

– Ett barn som är i amningsåldern brukar gnälla när de behöver något, och det kan lika gärna vara törst de signalerar som hunger.

  • Barn under ett år ska inte vara i direkt solljus över huvud taget. Små barn kan skuggas med till exempel parasoll, soltält eller UV-skydd till barnvagnen i kombination med att barnet har kläder och solhatt.
  • Det bästa solskyddet för barn är kläder, hatt och solglasögon. Solskyddsmedel kan användas som komplement där kläder inte täcker.
  • Solen är oftast starkare utomlands än i Sverige. Då är det ännu viktigare att solskydda sitt barn.
  • Barn, oavsett ålder, bör undvika att vara i direkt sol en längre tid mitt på dagen när solen är som starkast (klockan 11-15).

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer