Så utnyttjar bedragare invasionen av Ukraina

Publicerad

Det finns ett nytt fenomen på sociala medier. En trend där bedragare på plattformen Tiktok i streams uppger sig sända från ett krigsdrabbat Ukraina. Där får de stor exponering och många har dessutom tjänat pengar genom tittarnas donationer.

Åsa Larsson är journalist och faktagranskare. Hon har observerat trenden som utnyttjar Rysslands invasion av Ukraina och kan se ett mönster hos bedragarna som går att koppla till tidigare stora världsnyheter.

– Det här är ett vanligt fenomen när det gäller stora samtalsämnen i samhället. Då lockas många till ämnet på sociala medier och en del av dem är bedragare som vill åt dina pengar, säger Larsson till SVT Nyheter.

Kriget i Ukraina

”Stänger ner vår sköld”

I ett av de mer frekvent använda klippen, filmas ett fönster från vad som uppges vara Ukraina. En förtvivlad kvinna som gråter hörs, samtidigt som sirener ljuder i bakgrunden. Klippet har använts av många olika konton på Tiktok och fått stor spridning.

– De som är ute efter att göra scams letar efter något som engagerar så många som möjligt. Då hamnar de mitt i bland en massa människor som känner väldigt starkt. När vi gör det, stänger vi ner vår källkritiska sköld och accepterar mycket mer än vad vi skulle ha gjort annars. Detta när man nu tycker synd om någon och vill hjälpa till, säger Åsa Larsson.

Viktigt att söka fakta

Hon menar att det är viktigt att tänka till när man hamnar på sådana streams och att man måste faktakolla det man ser, även om man blir känslomässigt engagerad.

– Särskilt i krig och sådana situationer när allting rör sig hela tiden och där vem som helst kan börja streama från var som helst. Då är det givet så att allting går inte att lita på. Vi glömmer bort att tänka det, vi tänker att allt som sägs och sänds stämmer. Inställningen man ska ha måste vara tvärtom. Tro inte på nånting innan du har kollat upp det.

Se exempel på bedragarnas streams i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet