Foto: SVT

Beslut om folkomröstning dröjer

Uppdaterad
Publicerad

I Sorsele blev det inget beslut på måndagskvälllen om ja eller nej till en folkomröstning om vindkraft. Istället beslutade fullmäktige att lämna över bollen till kommunstyrelsen, som nu får titta på ärendet igen. Frågan om folkomröstning kom på tapeten på grund av att det samlats in en stor mängd namnunderskrifter. I Sorsele har Vattenfall planer på uppemot 100 vindkraftverk.

Det är Folkinitiativet Vindkraft Sorsele som samlat in namn för att få till en kommunal folkomröstning. En tredjedel av politikerna skulle behöva rösta ja, för att en folkomröstning skulle bli av. Men socialdemokraterna gick samman och röstade för att frågan skulle återremitteras till kommunstyrelsen. Initiativtagaren till namninsamligen, Jonas Forsgren, var på plats under sammanträdet.

– Jag tar hellre en återremiss än ett nej till folkomröstning, säger han efteråt.

Vindkraft i Västerbotten

Toppolitiker är markägare

Som SVT tidigare berättat, har både kommunal– och oppositionsrådet mark på Sandselehöjderna, där Vattenfall vill bygga vindkraftsparken. Det innebär att toppolitikerna skulle tjäna pengar, personligen, på en etablering.

– Jäv-frågan är ett problem, och jag tycker att det behöver utredas av någon oberoende, säger Jonas Forsgren.

Av ledamoterna var det tre som anmälde jäv, däribland oppositionsrådet Roland Wermelin.

– Rent juridiskt är det ingen jäv-situation, men vi gjorde det för att lugna politiken, berättar han.

Anser sig inte vara jävig

Han menar att det var en omröstning som gällde en folkomröstning – och inte om något speciellt – och att det därför inte bör ses som jäv. Kommunalrådet Kjell Öjeryd, som också anmälde jäv, delar samma uppfattning. Han hoppades att det skulle bli ett nej till folkomröstningen.

– Kommunen är så liten att det inte ska behövas en omröstning för att ta ett sådant beslut. Dessutom är ju en folkomröstning endast rådgivande, säger han.

I nästa kommunfullmäktige tas frågan upp igen, och även hur  frågan ska ställas vid en eventuell folkomröstning.

Folkomröstningar i kommuner

Om 10 procent av de röstberättigade begär det måste fullmäktige pröva om en folkomröstning ska hållas, enligt kommunallagen.

Om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige sedan röstar nej till initiativet blir folkomröstningen inte av.

Fullmäktige i en kommun eller ett landsting kan även själva besluta att fråga de som bor i kommunen vad de tycker genom en folkomröstning.

Folkomröstningar i kommuner är alltid rådgivande.

Källa: riksdagen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Västerbotten

Mer i ämnet