Tobias Billström i Agenda Foto: SVT

Billström: Väljarna vill ha förändring i invandringen

Uppdaterad
Publicerad

– Det är tydligt att väljarna vill ha förändringar när det gäller invandring och migration, sade migrationsminister Tobias Billström (M) när han gästade Agenda.

– Sverige har haft en hög flyktingmottagning under en följd av år och det innebär stora utmaningar. Inte minst för förhållandet mellan staten och kommunerna.

– Nu har Moderaterna tillsatt en arbetsgrupp för både integrations– och migrationsfrågor i ett sammanhang. Vi ska komma ihåg att de volymer av människor som kommer till Sverige påverkar båda dessa områden, sade han.

– Jag och andra partiföreträdare har rest mycket i landet under hösten, förberett arbetsgruppen och fångat upp synpunkter bland våra medlemmar och våra väljare. De är väldigt tydliga med att de vill ha förändringar i migrations- och integrationspolitiken,  sade han.

Billströms utspel på lördagen där han sade att volymen måste sänkas både för asylinvandring och anhöriginvandring har väckt uppmärksamhet och fick kritik från allianskollegorna.

Han förnekar att utspelet har något att göra med Sverigedemokraternas framgångar i opinionen.

– Om vi skulle forma vår politik efter opinionen för andra partier vore vi illa ute. Syftet med vår arbetsgrupp är att ta ut kursen inte bara inför nästa val utan inför hela nästa mandatperiod. Vi måste arbeta så. Om våra system för integration och migration ska bli hållbara måste vi börja arbetet nu, sade han.

Sverige kommer på tredje plats bland de EU–länder som tar emot flyktingar, trots att vi endast har nio miljoner invånare, framhöll han. Endast Tyskland och Frankrike tar emot fler.

– Volymen spelar roll, få förnekar att det är en skillnad mellan att ta emot tusen eller tiotusen, sade Billström.

I dag presenterade Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, en ny rapport som slog fast att orter med få invandrare har mycket sociala problem.

– Jag är själv från Malmö och att påstå att Forshaga skulle ha större problem än Malmö är långsökt, sade Billström.

– Men hans inlägg blir ett bra bidrag till vår arbetsgrupp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Billström

Mer i ämnet