Statsvetare Ulf Bjereld. Foto: Pressbild/Göteborgs universitet

”Lägger sig väldigt nära SD”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev omedelbart starka reaktioner på Tobias Billströms utspel i Agenda om minskad invandring på söndagskvällen.

Flera tittare reagerade på Billströms språkbruk. ”Ett parti vars idéprogram inleds med ”människan är utgångpunkten” kan inte ha en minister som säger 'volymer' och 'flöden' om människor” skriver en twittrare.

”Avhumanisering”

Även den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld reagerade på Billströms ordval.

– Det är två uppseendeväckande saker i Billströms framträdande. Det ena är språkbruket där Billström talar om människor som flyr i termer av volymer och flöden. Det blir lätt att glömma att det här handlar om människor av kött och blod. Det är en avhumanisering som är olycklig.

– Det andra är själva sakfrågan. Billström säger rent ut att han har lyssnat in vad väljarna säger, och det används som argument för minskad invandring. Det innebär att han lägger sig både till innehåll och form väldigt nära SD. Det har Moderaterna hittills varit väldigt noga med att inte göra, så det är en förändring.

Även Sverigedemokraternas förre rättspolitiske talesman Kent Ekeroth uppmärksammade Tobias Billströms utspel. På twitter skriver han: ”Billström på Agenda nu – kan väl sammanfatta det med; vad var det vi sa?” . SD:s pressekreterare Linus Bylund twittrar: ”Enda invändningen jag har mot att M blir nya SD är att jag tycker det rimligen borde föregås av villkorslös och svulstig ursäkt”.

Frågor om förankringen

En twittrare undrar om Billströms utspel verkligen är förankrat i M-ledningen: ”Är det som Billström säger i agenda verkligen förankrat i M? Kan inte Reinfeldt ringa och avbryta snart? Please?!”, skriver hon. Även statsvetaren Jonas Hinnfors ställer samma fråga: ”Kanske utformar inte M sin migrationspolitik efter SD, men att anta SDs agenda lär gynna SD. Är Billströms linje verkligen M-ledningens?”

– Jag är också undrande över det. Reinfeldt har tidigare spjärnat emot och varit väldigt tydlig om att M inte ska närma sig SD. Å andra sidan skulle det vara konstigt om Billström skulle gå så här långt utan att det vore förankrat i partiledningen, säger Ulf Bjereld.

Får mothugg

Men Billströms kritiker får också mothugg. Statsvetaren Andreas Johansson Heinö, som är anknuten till den liberala tankesmedjan Timbro, skriver på Twitter att Ulf Bjereld har fel när han säger att Moderaterna närmar sig SD. ”SD står väldigt långt ifrån samtliga övriga sju partier i invandringsfrågan. Det krävs ett jättekliv för att hamna 'väldigt nära' dem”, skriver han och fortsätter: ”Att M vill ha skärpta försörjningskrav är lika naturligt som att V vill skärpa regler för arbetskraftsinvandring. Handlar mer om ideologi än om SD”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Billström

Mer i ämnet