Biståndsministern sågar Kristdemokraternas fängelseförslag

Uppdaterad
Publicerad

Biståndsminister Peter Eriksson är starkt kritisk till Kristdemokraternas förslag om att ta biståndspengar för att bygga fängelser utomlands. Eriksson säger att han också är väldigt förvånad över att ett sådant förslag kommer från just Kristdemokraterna.

– Jag har tidigare sett Kristdemokraterna som en frände när det gäller bistånd och humanitärt stöd, säger Eriksson och tillägger att partiet historiskt har försvarat biståndet och det så kallade ”en-procentsmålet”, det vill säga att en procent av Sveriges bruttonationalinkomst ska gå till biståndet.

– Jag tror att även många Kristdemokrater är förvånade, säger han.

Peter Eriksson säger vidare att det finns tillräckligt med nöd och problem i världen – såsom en växande hungersnöd och en allt större flyktingkris – än att använda pengarna för att lösa svenska problem.

– Det här är inte seriöst någonstans.

”Så tokigt att jag bryter ihop”

Kristdemokraterna föreslog på måndagen att staten ska ta närmare två miljarder kronor av biståndsbudgeten för att hjälpa att bygga fängelser i andra länder, dit utländska medborgare dömda i Sverige ska kunna skickas för att avtjäna sina straff. På så sätt skulle platsbristen i svenska fängelser kunna minskas, anser partiet.

Förslaget får även hård kritik även av Vänsterpartiet. Partiets rättspolitiska talesperson, Linda Snecker, säger i en kommentar på Twitter:

– Att Kristdemokraterna vill göra om Sida till utlandskriminalvård som ska bygga anstalter utomlands är så tokigt att jag bryter ihop, säger hon och tillägger att om det saknas fängelseplatser så är det bättre att i så fall utöka kapaciteten via till exempel modulhus, något som man gjort på Skänningeanstalten i Östergötland.

Sverigedemokraterna positiva

Sverigedemokraterna är däremot positiva till förlaget. Partiets rättspolitiska talesperson, Adam Marttinen, säger att man sedan länge föreslagit att biståndet ska kunna användas för att sätta press på andra länder, bland annat för att göra det lättare att utvisa personer till vissa länder.

– Rent principiellt har vi varit inne på den här typen av förslag tidigare, säger han.

Moderaterna vill inte kommentera förslaget men låter via sin pressavdelning hälsa att man delar Kristdemokraternas problemställning men att man har andra förslag på hur man ska lösa det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer