Jan Björklund (FP), utbildningsminister. Foto: SVT

Björklund ber inte om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Jan Björklund tycker inte han behöver be om ursäkt för att friskolorna dragit till sig riskkapitalister.

Till skillnad från MP-språkröret Gustav Fridolin ber inte FP-ledaren och utbildningsministern Jan Björklund om ursäkt för utvecklingen bland friskolarna där i många fall riskkapitalister på kort tid lyckats göra stora vinster.

Enligt Björklund var det ingen, varken bland socialdemokrater eller borgerliga, som på 90-talet förutsåg att friskolorna skulle dra till sig riskkapitalbolag som ägare.

– Men vi vet det nu och det är därför vi har gjort den här sexpartiöverenskommelsen för att ordentligt staga upp det här, sa Jan Björklund i Agenda på söndagen.

– Det blir ju ordentliga förändringar i regelverket.

Stora reformer behöver justeras

– Stora reformer behöver justeras efter ett tag. Nu har det gått 10-20 år och nu behöver vi justera i takt med att utvecklingen har gått dithän, sa FP-ledaren.

– Jag är inte emot att man går med vinst. Ska vi ha friskoleföretag måste de få gå med vinst. Om det bara är tillåtet att gå med förlust kommer ingen att driva detta.

– Men ägare som bara vill äga i några år och sedan sälja till största möjliga förtjänst – de är olämpliga för de är inte tillräckligt långsiktiga, sa utbildningsministern.

Det pågår en utredning om hur de nya reglerna för friskolor ska se ut men Jan Björklund har tankar om hur tillståndsprövningen kan bli för de företag som vill driva friskolor.

–  Är det ett företag som har som idé att äga i tre-fyra-fem-sex år och sedan sälja. Ett sådant företag ska inte få tillstånd.

Se hela intervjun med Jan Björklund här!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet