Björn Söder petas ur SD:s verkställande utskott

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas Björn Söder finns inte längre med i den innersta kretsen i sitt parti. Gruppledaren Mattias Karlsson bekräftar i SVT Forum att Söder inte valts in i partiets verkställande utskott.

– Jag tycker att det är viktigt att man har erfarenhet av hur partiet fungerar och har fungerat, och det går man miste om i VU, säger Björn Söder till SVT Nyheter.

Samtidigt uttrycker Söder förståelse för att partiet nu väljer att satsa på nya krafter i verkställande utskottet. Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson säger att det hela är en fråga om hur man ska betrakta partiets VU framöver.

– Nu är Björns primära roll talman i Sveriges riksdag, i den funktionen är hans plats i VU inte lika naturlig, säger Karlsson.

Han menar att det i dag är partisekreteraren Richard Jomshof som i dag representerar en mer organisatorisk och administrativ del av Sverigedemokraternas verkställande utskott, en roll som Söder tidigare haft.

Riktar in sig på utrikespolitiken

Björn Söder säger i SVT Forum att han menar att han hade kunna fortsätta fylla en viktig funktion, men att han accepterar beslutet att inte bli invald i VU. Han vill inte se det som att han nu hamnat i en allt mer undanskymd position.

– Jag sitter ju i utrikesutskottet för partiet och är säkerhetspolitisk talesperson, det är där jag försöker fokusera. Sedan har jag andre vice talmansuppdraget vid sidan om, men det är framför allt utrikespolitiken som jag kommer koncentrera mig på nu, säger Björn Söder.

Kvar i partistyrelsen

Söder har tidigare sagt att hans erfarenheter från politiken borde kunna tas tillvara på ett bättre sätt inom Sverigedemokraterna. Just det menar gruppledaren Mattias Karlsson att SD gör, bland annat genom att ha Björn Söder som andre vice talman i riksdagen.

– Björn sitter också kvar i partistyrelsen, som är där vi ytterst fattar de tunga besluten. VU är mer ett beredningsorgan, säger Karlsson till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-landsdagar

Mer i ämnet