Pontus Mattsson, politisk reporter på Sveriges Television. Foto: SVT

SVT:s Pontus Mattsson: Uteslutningen är personlig

Uppdaterad
Publicerad

Knappast oväntat men ett beslut som visar att de fyras gäng splittrats. Det säger SVT:s politikreporter Pontus Mattsson om att Björn Söder i dag uteslutits ur Sverigedemokraternas inre krets.

Beslutet att Björn Söder efter 14 år petas ur partiets verkställande utskott kom efter partistyrelsens möte i dag. Söder har varit kritisk mot en del beslut. På SD:s landsdagar som hållits i Lund i helgen har Söder till exempel gått i strid mot att slopa vice ordförande-posterna i partiet. Men enligt SVT:s politikreporter Pontus Mattsson står inte Söder för någon helt annan politik än partitopparna.

– Politiskt betyder inte det här så mycket, det här beror snarare på personliga saker, säger Pontus Mattsson, som länge bevakat Sverigedemokraterna.

”Har byggt upp partiet”

Att Söder nu inte längre är med i VU innebär att ”De fyras gäng”, är splittrat. Kvar finns partisekreterare Richard Jomshof, gruppledare Mattias Karlsson och partiledare Jimnmie Åkesson.

– De har varit ett tajt gäng. De har byggt upp partiet till vad det är i dag. I och med att han petas ur VU så är det en öppen konflikt, säger Pontus Mattsson.

– De har inte dragit jämnt helt enkelt. Det är som med gamla klasskompisar eller på en arbetsplats, man kan ha olika åsikter och tycka att saker ska göras i olika takt till exempel.

Väntat beslut

Söders uteslutning är knappast oväntad för honom men svider ändå en del. Till Aftonbladet säger Söder att han ”uppenbarligen inte har den kompetens som krävs”.

– Det är bara syrlig ironi. Han om någon är kompetent med alla år har han har varit i partiet, säger Pontus Mattsson.

Att Söder nu inte sitter i partiets verkställande utskott (VU) betyder inte att han saknar uppdrag. Han är andra vice talman i riksdagen, ledamot i utrikesutskottet och ledamot i partistyrelsen.

– Men han kommer inte vara med när man tar viktiga beslut om hur partiet ska styras, när SD ska göra en kampanj, eller lyfta en fråga, då kommer han ju inte vara med, säger Pontus Mattsson. 

 Flera nya namn väljs nu in i VU: Julia Kronlid, Paula Bieler, Oscar Sjöstedt och Aron Emilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-landsdagar

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter