Svenskarna bokar ännu sommarsemester vid medelhavet – men lägger till avbokningsskydd, säger svenska resebolag. Foto: Leif R Jansson/ TT

Blygsam coronaeffekt för charterbolagen

Uppdaterad
Publicerad

Oron för coronaviruset har inte hindrat svenskarna från att boka charterresor i sommar och höst – det säger de största researrangörerna.

Flera europeiska flygbolag stoppar nu eller skär ner på flygningar till coronadrabbade länder när intresset från kunderna svalnat. De svenska charterbolagen får nu många frågor från oroliga kunder som vill veta vad som gäller inför att resa.

Men än så länge verkar det inte ha påverkat svenskarnas sommarplaner. De flesta som bokar in en sommarsemester utomlands via de stora resebolagen gör det i januari och februari. I år har inte varit ett undantag, säger representanter för de största resebolagen i Sverige.

– Man känner nog att sommaren är ganska långt bort, säger Annica Smith, marknadschef på Apollo.

Ser ingen coronaeffekt: ”Det är för tidigt för det”

Inte heller Tuis kunder har avstått från att boka resor på grund av viruset.

– Vi kan inte säga att vi ser någon coronaeffekt, det är för tidigt för det. Det vi ser är att man ringer och ställer frågor, man undrar vad som gäller. De flesta vill komma iväg men är oroliga och har lite frågor, säger Adam Györki, pressansvarig på Tui Sverige.

Mest populära sommarresmålen ännu skonade från viruset

En annan anledning till att sommarresorna ännu bokas kan vara att de mest populära resmålen för sommarens charterresor inte drabbats hårt av coronaviruset. Både på Tui och Ving har man sett avbokningar och minskat intresse för Teneriffa – där flera personer insjuknat av coronaviruset och ett hotell satts i karantän. Men sommarresmålen på Cypern och de grekiska öarna är fortfarande populära.

Samtidigt märks oron för coronaviruset ändå i verksamheten.

– Vi har sett en ökning av avbokningar, men framför allt ombokningar, att man flyttar fram resan. Vi ser fortfarande att folk bokar nya resor, men fler väljer också att lägga till av- och ombokningsskydd som en trygghet, säger Fredrik Henriksson, kommunikations- och hållbarhetschef på Ving.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.