ristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) intervjuas i P1 under Kristdemokraternas dag på politikerveckan i Almedalen. Foto: Adam Ihse /TT

Analys: ”Busch Thor har fått Almedalsveckan dit hon vill”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ebba Busch Thor har fått årets Almedalsvecka dit hon vill. Hennes möte med SD-ledaren har dominerat stora delar av veckan och återigen satt Kristdemokraterna i centrum för den politiska debatten.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Efter en snabb opinionsuppgång det senaste året kom rekylen i EU-valrörelsen. Kristdemokraterna tappade mark och den viktigaste förklaringen är sannolikt uppmärksamheten kring partiets abortpolitik.

Men Kristdemokraterna vill varken prata om abortpolitik eller om förlorat väljarstöd. Partiets fortsatta framgångar bygger på att Ebba Busch Thor uppfattas som en framgångsrik partiledare.

Ingen tillfällighet

Det var alltså ingen tillfällighet att Ebba Busch Thor några dagar innan hon anlände till Almedalen publicerade en bild där hon och Jimmie Åkesson har politiska samtal. Det är första gången en svensk partiledare för ett riksdagsparti sitter ner och diskuterar sakpolitik med SD-ledaren.

Ett ramaskri utbröt bland de politiska motståndarna och kritiken har varit hård mot Ebba Busch Thor för att hon pratat politiska sakfrågor med Jimmie Åkesson.

Ebba Busch Thor själv har stundtals framstått som upprörd över kritiken, men mycket av upprördheten är spelad. Hon visste självklart vad hon gav sig in på när hon träffade Jimmie Åkesson.

Kristdemokraternas strateger gör bedömningen att partiet har störst chans att locka konservativa väljare från just Sverigedemokraterna och Moderaterna. Ett möte med SD-ledaren upprör inte dessa väljare, kanske snarare tvärtom.

Splittrad syn internt

Däremot är det viktigt att hålla i minnet att Kristdemokraterna också internt är splittrade i synen på relationen med Sverigedemokraterna. En majoritet i partistyrelsen är oenig kring närmandet till SD och flera tunga partiföreträdare är öppet kritiska till mötet med Jimmie Åkesson.

Just nu behöver kanske inte Ebba Busch Thor bry sig särskilt mycket om den kritiken. Skulle opinionssiffrorna vända neråt kan situationen dock snabbt förändras. Då blir KD-ledaren mer sårbar för den interna kritiken.

Men det handlade inte bara om mötet med Jimmie Åkesson när Ebba Busch Thor anlände till Almedalen. Hon passade åter på att ifrågasätta det mångkulturella samhället, vilket också ska ses som en del i ansträngningarna att locka väljare på högerkanten. Sedan handlade det mycket om sjukvården, en politisk sakfråga där Kristdemokraterna har stort förtroende bland väljarna. Det är uppenbart att partiet kommer att lägga stort fokus på sjukvårdspolitiken de kommande åren. Det var därför ingen överraskning att partiets sakpolitiska budskap i Almedalen handlade om åtgärder för att korta vårdköerna i Sverige. Patienter bör få större frihet och möjlighet att söka specialistvård över hela landet, enligt Kristdemokraternas förslag.

Moderaternas reaktion avgörande

Mest uppmärksamhet har Ebba Busch Thor dock fått för sitt lunchmöte med Jimmie Åkesson. Genom att närma sig SD försöker Kristdemokraterna skapa bättre förutsättningar för att komma till regeringsmakten efter nästa val. Så länge Centerpartiet och Liberalerna samarbetar med Socialdemokraterna saknas ju förutsättningar för en alliansregering.

Ett alternativ då för Kristdemokraterna är en regering med Moderaterna, som släpps fram av Sverigedemokraterna. Att slipa ner trösklarna för detta är ett av motiven bakom Ebba Busch Thors möte med Åkesson.

Samtidigt avgörs förstås detta också av hur Moderaterna och Ulf Kristersson kommer att agera. Moderaterna har ju hittills sagt nej till att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Men det finns också risker för Ebba Busch Thor med närmandet till SD. Sprickan mellan de forna allianspartierna vidgas just nu i synen på Sverigedemokraterna. Både Annie Lööf (C) och Nyamko Sabuni (L) har kritiserat mötet med Åkesson. Det kan försvåra ett återbildande av Alliansen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.