Annie Lööf (C): ”Det jag kritiserar är att man öppnar upp för förhandlingar och samarbete med SD”. Foto: SVT

Annie Lööf om Busch Thors möte med Åkesson: ”Begriper inte varför KD tar vägen mot Sverigedemokraterna”

Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööf (C) svarar nu på kritiken från Ebba Busch Thor (KD) när det gäller veckans lunch mellan Busch Thor och Jimmie Åkesson (SD). Lööf säger att det inte är lunchen i sig som är problemet.
– Det jag kritiserar är att man öppnar upp för förhandlingar och samarbete med SD, säger Annie Lööf i Aktuellt.

– Det finns sex partier mellan ytterkanterna som kan göra mycket gott för Sverige. Då begriper inte jag varför KD tar vägen mot Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf.

Ebba Busch Thor säger till SVT Nyheter att KD måste samtala med andra partier eftersom Centern valde Stefan Löfven framför Alliansen. I Aktuellt svarar Annie Lööf att valet stod mellan en M+KD-regering med SD som stöd, eller att stödja Stefan Löfvens regering och därigenom få inflytande.

– Jag får igenom Alliansens och Centerpartiets politik, säger Annie Lööf.

Annie Lööf säger att hon är öppen för en borgerlig regering i framtiden, men att det är upp till andra partier.

– Vägvalen som Kristdemokraterna och Moderaterna gör de kommande åren blir intressanta att följa.

”Kontroversiellt även inom KD”

SVT:s politiske kommentator Mats Knutson säger att lunchen mellan Busch Thor och Åkesson får så mycket uppmärksamhet eftersom det är första gången en svensk partiledare för ett riksdagsparti för sakpolitiska diskussioner med Sverigedemokraternas partiledare.

– Visst har det kommit öppningar, men alla har fram tills nu sagt nej till att förhandla med partiet. Därför är det här så kontroversiellt och det är kontroversiellt även inom Kristdemokraterna, säger Mats Knutson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer