Fackförbundet Byggnads blåser av sitt hot om strejk efter att man enats om ett nytt avtal med arbetsgivarorganisationen Byggföretagen. Foto: Janerik Henriksson, HENRIK MONTGOMERY/TT

Byggnads strejkhot avblåst

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Byggnads har kommit överens med arbetsgivaren Byggföretagen om ett nytt avtal, varför förbundets hot om strejk avblåses.

Det var den 18 november som Byggnads varslade om strejk för 1 400 byggarbetare över hela landet från och med fredag den 27 november. Orsaken till varslet var enligt förbundet inte lönenivåerna utan arbetsgivarnas ”överraskande ovilja” att ta tag i de problem med dödsolyckor och arbetslivskriminalitet som länge plågat branschen.

Nytt avtal på plats

Enligt Byggnads har man också fått gehör för sin oro i det nya avtalet som kommer ge regionala skyddsombud större tillträde till byggarbetsplatser, något som förbundet hoppas ska leda till mindre kriminalitet och säkrare arbetsplatser.

– Att ge de regionala skyddsombuden ökad tillträdesrätt kommer inte lösa alla problem i byggbranschen men det ger oss verktygen att göra skillnad på riktigt, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

”Mål om sund och säker bransch”

Även Byggföretagen är nöjda med avtalet.

– Vi har haft som gemensamt mål att skapa en attraktiv, sund och säker byggbransch. Det finns en styrka att kunna lösa svåra frågor tillsammans, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter Svärd, som dock tillägger att hon tycker att det är frågor som borde gått att lösa utan strejkvarsel.

Det nya avtalet, som ger löneökningar på 5,4 procent över 29 månader, gäller från och med den första december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.