Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildts kritik mot avtalet mellan Turkiet och Finland. Foto: SVT

Carl Bildt: Obalanserat avtal med Turkiet ledde till det här

Uppdaterad
Publicerad

Att Finland nu är med i Nato samtidigt som Sverige fortsatt står utanför får Carl Bildt att rikta kritik mot det avtal som föregående regering slöt med Turkiet och som stöddes av dåvarande oppositionen.

– Det kanske var ofrånkomligt att det kom till det här, men det finns inga egentliga förpliktelser från turkisk sida i det här avtalet, säger han.

I juni 2022 kom Turkiet, Finland och Sverige överens om ett gemensamt avtal som skulle leda till att vägen in i Nato skulle ligga öppen för de båda nordiska länderna.

Men Turkiet har vägrat att ratificera Sveriges Natoansökan medan Finland från och med idag är medlemmar.

Sverige och Nato

Moderaten och tidigare utrikesministern Carl Bildt deltog i Aktuellt på tisdagskvällen och menade att det trilaterala avtal som slöts, och som bland annat innebar att Sverige skulle införa en hårdare terrorlagstiftning, inte var tillräckligt bindande för Turkiet.

– De lovade aldrig att ratificera oss och godkänna oss som medlem, det var det som var problemet, säger han.

Linde: Turkiet ändrade sig

Sverige fick istället status som inbjudet land, ”invitee”, vilket innebär att man deltar i en del arbete inom Nato men inte har alla de säkerhetsgarantier som fullvärdiga medlemmar åtnjuter.

Men när dåvarande utrikesminister Ann Linde (S) mötte sin turkiska motsvarighet före det att avtalet skrevs under fick hon höra att Sverige var välkomna in.

– Han sa ordagrant att vi var välkomna, både Finland och Sverige och Erdogan sa samma sak till Finlands president. Vi kände då att andra problem som vi hade med Turkiet skulle vi kunna hantera vid sidan om själva Natoprocessen.

Menar du att de ljög, eller varför sade de så?

– Det är bara att konstatera att de sa en sak innan och sedan ändrade de sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet