Centerpartiet: Regeringen måste rusta för en snabbare vaccinering

Publicerad

Försenade vaccinleveranser är ingen överraskning, något som regeringen tyvärr inte tagit höjd för. Det säger Centerpartiets förste vice ordförande Anders W Jonsson som anser att regeringen nu måste planera för en snabbare och effektivare vaccinering när vaccinet väl kommer. 

– Man kan inte bara ha en plan A, man måste ha en plan B och C också, säger han.

Enligt Anders W Jonsson, själv läkare, var det knappast förvånande att vaccinleveranserna till Sverige skulle försenas på något sätt.

– Det är klart att när nu enorma mängder vaccin ska fram så hade det varit konstigt om det inte blivit störningar i leveranserna, säger han.

Brist på vaccin är också något som gjort att Region Stockholm och Region Skåne nu flaggar för att man troligen missar det nationella målet att vaccinera alla över 18 år till midsommar om inte leveranserna snabbas på.

Fler måste kunna ordinera vaccin

För att målet ska kunna nås krävs det att regeringen nu tänker om och agerar för hur vaccineringen ska kunna effektiviseras när vaccinet anländer, säger Anders W Jonsson

– Man får bygga upp en kapacitet så att man snabbt som ögat kan använda det vaccin man får, säger han.

Enligt Anders W Jonsson kommer en flaskhals att vara mängden av vårdpersonal som har rätt att ordinera vaccin. För närvarande är det bara läkare, distriktssköterskor och barnsköterskor som har den rätten, men Centerpartiet vill ge fler den rätten för att snabba upp vaccineringen.

– Snabbutbilda, så att till exempel alla sjuksköterskor, farmaceuter eller tandläkare får rätten att ordinera, säger han och tillägger att regeringen även bör ta andra initiativ.

– Jag förutsätter att socialminister Lena Hallengren tar kontakt med regionerna och frågar vad behöver ni för att kunna vaccinera före midsommar?

Behövs ingen plan B

Men, från regeringen anser man dock att det inte behövs någon plan B. Så länge inget markant händer med leveranserna så ligger målet fast.

– Vi bedömer att vi kommer att klara målet utifrån det besked om leveranser vi har i dag, säger Nadja Yusuf, pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren (S). 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.