Centern vill få bort gifter

Publicerad

Annie Lööf från Värnamo är idag i blickfånget på Gotland, där det är Centerns dag. Grön skatteväxling på kemikalier, ett nationellt förbud mot de farligaste ämnena och satsning på att rena avloppsvatten från läkemedelsrester är något av det som Centern vill införa.

Förslagen ingår i ett åtgärdspaket mot vardagsgifter som Centern nu presenterar

– Jag vill se en giftfri vardag. Jag nås av de larmrapporter som säger att det finns skadliga gifter i våra leksaker till barn, plastmattor på förskolor men också i de kläder vi använder, säger Annie Lööf till SVT.

Almedalen 2013

– Vi kan inte vara experter som konsumenter utan som förälder så måste man kunna veta att det man köper till sina barn ska vara giftfritt.

Grön skatteväxling

Hon förespråkar bland annat en grön skatteväxling på kemikalier. Skatt ska läggas på farliga ämnen och pengarna ska gå till att ”ta fram och öka användningen av mer hållbara alternativ”.

Lööf menar att Sverige inte alltid bör invänta EU-beslut på kemikalieområdet. I stället vill hon att Sverige går före och inför nationella förbud mot de farligaste ämnena.

Redan förra veckan gav regeringen i uppdrag till Kemikalieinspektionen att utreda hur en utfasning av de hormonstörande ämnena, ftalaterna, ska gå till.

– Ftalater utgör en särskild utmaning i och med att de kan förekomma i så många olika varor och kontinuerligt frigörs från plasten, sa miljöminister Lena Ek då till SVT.

Förespråkar totalförbu

Annie Lööf förespråkar ett svenskt totalförbud mot hormonstörande bisfenol A som finns i många livsmedelsförpackningar. Hon vill även förbjuda hormonstörande parabener som finns i kosmetika och krämer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet