Coronaviruset: 15 maj – 16 maj

Publicerad

Här kan du i efterhand läsa SVT Nyheters direktrapportering om coronaviruset.

Den aktuella rapporteringen, där du också kan ställa dina frågor, hittar du alltid här.

Direktrapportering om coronapandemin

Pinnat inlägg

Norge hjälper Sverige med bristläkemedel
I Sverige är det på grund av coronapandemin brist på narkosmedlet propofol, som är det mest använda sömnmedlet i intensivvården och vid operationer. Nu får Sverige hjälp av Norge som i veckan skickar en leverans av läkemedlet till broderlandet.

Bristen på propofol har bland annat lett till att sjukhus i Sverige tvingats använda alternativa preparat eller operera patienter med lokalbedövning eller ryggbedövning i stället för att söva dem.

I Norge däremot är medicinlagren välfyllda, enligt Nationellt centrum för läkemedelsberedskap som har ett centralt ansvar för de nationella beredskapslagren. I Sverige ligger ansvaret på regionerna – som inte uppfyllt kraven, enligt Socialstyrelsen.

-Vi har ingen bra beredskapslagring, vare sig vad det gäller läkemedel, skyddsmaterial eller några andra förbrukningsmaterial som man behöver i vården och det visar sig även här, säger Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall till Dagens Nyheter.

Socialminister Lena Hallengren (S) anser dock inte att Sverige har en sämre beredskap än många andra länder.

-Vi har nu kunnat få en leverans av Norge därför att de, just nu, inte har lika många personer som behöver intensivvård som Sverige har haft, säger hon till DN.

TT

Pinnat inlägg

Det senaste dygnet har 28 nya dödsfall bekräftats i Sverige. Totalt är antalet döda uppe i 3674.

Det finns en risk för eftersläpning i siffror som släpps under helgerna.

Pinnat inlägg

Ljusglimtar i coronapandemin
• 15 maj: Det senaste dygnet har inga coronarelaterade dödsfall registrerats i Danmark, enligt smittskyddsorganet Statens serum institut (SSI).

• 16 maj: Den 3 juni öppnar Italien sina gränser mot EU-länderna och samma dag upphör även resebegränsningarna inom landet att gälla.

• 15 maj: Socialstyrelsen: ”Minskning på 20 procent kritiskt sjuka sen förra veckan”
• 15 maj: Djurparken Furuvik öppnar - så ska man se till att skydda besökarna och djuren
• 13 maj: Antalet IVA-patienter i Sverige minskar "sakta men säkert" 
• 13 maj: Minskad smitta på Stockholms stads äldreboenden
• 11 maj: Fransmännen ute ur karantänen - "Blir fest för att fira"
• 9 maj: Antalet dödsfall till följd av covid-19 i Spanien fortsätter att minska, rapporterar The Guardian.

Två spelare i Parma har testats positivt för covid-19, skriver den italienska fotbollsklubben på sin hemsida

Serie A-nian, där den svenska landslagsduon Dejan Kulusevski och Riccardo Gagliolo spelar till vardags, skriver att hela personalen runt A-laget, cirka 60 personer, har testats för coronaviruset och att samtliga gav ett negativt resultat förutom för två spelare som nu har satts i karantän.

"Båda visade ett positivt resultat på första testet och negativt på det andra som utfördes 24 timmar senare. Båda idrottarna är i utmärkt form och symptomfria men har icke desto mindre omedelbart isolerats och klubben kommer att följa upp dem konstant", skriver Parma i ett uttalande.

TT

Sedan den 21 mars har turister, haschförsäljare och poliser inte synts till på det gamla militärområdet i centrala Köpenhamn.

Men klockan 12 på lördagen ändade de boende i Christiania den självpåtagna karantänen och öppnade upp stängslen.

-Det har varit trevligt och givit ro åt både huvud och mage, säger Bente Morén som bor mitt i området och ingår i fristadens ekonomigrupp.

Ett annat skäl för henne att välkomna öppningen för allmänheten är att ordningen kring haschförsäljningen kan återställas. Under stängningen uppstod rätt snart en marknad på de närliggande gatorna i stadsdelen Christianshavn, vilket ledde till en hel del obehagligheter.

-Det kom alla möjliga utifrån som gärna ville sälja. Ingen kontrollerade vad de hade i fickorna.

TT

Åtminstone 19 personer greps i samband med en demonstration i Hyde Park i London , däribland Piers Corbyn, bror till förre Labouledaren Jeremy Corbyn.

Enligt Sky news var budskapen från demonstranterna bland annat att viruspandemin är påhittad och restriktionerna en form av tyranni.

Piers Corbyn leddes bort i handfängsel efter att ha uttryckt att pandemin var "en massa lögner i syfte att hjärntvätta människor".

Kalle Kula • Vad har fästingsommar och TBE med ”senaste nytt om Coronaviruset” att göra?

Som första meningen i ingressen lyder så tror man att en oväntad konsekvens av coronapandemin är att vi troligtvis kommer få se ett ökat antal TBE-fall det här året och nästa år. Det härleds till att vi är ute och rör oss mer i naturen. Läs hela artikeln här.

Ronald • Hur många har dött i äldreboende i Vgregionen i covid19?

Hej!

Det finns en del information om antal avlidna på regionens egen hemsida samt på Folkhälsomyndighetens. Just de siffrorna du efterfrågar finner jag inte här, men ibland ges mer detaljerad information i samband med regionens egna presskonferenser. Följ vår lokala uppdatering om vad som händer i regionen här!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer