Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjuksköterskor: Brister i inskolning på coronaavdelningar Foto: Sofia Lindström/Rosanna Svensson

Sjuksköterskor: Brister i inskolning på coronaavdelningar

Uppdaterad
Publicerad

Det råder personalbrist på intensivvårdsavdelningar och coronaavdelningar. Vårdpersonal från andra avdelningar har då fått gå in och avlasta. Men på arbetsplatser med högt tryck hinner man inte alltid med inskolning.
– Det är tungt, tungt som satan, säger Rosanna Svensson efter sitt första pass på en coronavdelning.

Under flera veckor har intensivvårdsjuksköterskan Sofia Lindström visat i SVT Nyheters videodagbok hur arbetet på intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala går till.

Mycket har förändrats under coronapandemin. Vårdbehoven har gjort att personal från andra avdelningar har fått hoppa in på intensivvårdsavdelningar och coronaavdelningar. Något som inte bara är en avlastning.

– Förutom att arbetsbördan är dubbel lär vi upp folk hela tiden, säger Tannin, undersköterska på Akademiska sjukhuset.

En av dem som fått hoppa in på en ny avdelning är sjuksköterskan Rosanna Svensson. Normalt arbetar hon med för tidigt födda barn på en neonatalvårdsavdelnin på Södersjukhuset i Stockholm. Men de senaste veckorna har hon både fått hoppa in på en coronaavdelning och en intensivvårdsavdelning.

– Det blev lite som en chock att komma tillbaka till vuxen, att lära sig ny utrustning och inte känna några kollegor, säger hon efter sitt första pass.

– Man blir väldigt ödmjuk inför vad våra kollegor som kommer från andra verksamheter kommer hit och upplever, säger Sofia Lindström.

Se Sofia Lindström och Rosanna Svenssons videodagbok i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Videodagbok inifrån vården

Mer i ämnet