Foto: ANDREAS SOLARO/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Analys: ”Italien behöver sina turister mer än någonsin”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Italien behöver sina turister, mer än någonsin. Landets regering har därför bestämt att den 3 juni öppnar man sina gränser igen, för alla länder inom EU.

Jennifer Wegerup

Korrespondent, Italien

Det har varit den svåraste våren i mannaminne.

Men nu vågar Italien blicka framåt.

Det blir en sommar som inte kommer att likna någon annan, men där man nu ändå hoppas kunna locka tillbaka en del av alla utländska turister.

Avbokningar på 95 procent

Länge var landet centrum i Europa för coronasmittan och man räknar 31 160 döda. Jag var med redan före nedstängningen, i mars. Först i Milano, sen i Rom, när uteserveringarna stod tomma och torg och monument övergavs av turisterna.

”Ska vi leva så här kan vi lika gärna dö,” sa en gråtfärdig pizzeria-ägare som vi intervjuade i Rapport. En hotellägare berättade om avbokningar på 95 procent. Italien har beräknats förlora minst motsvarande 500 miljarder kronor i turistintäkter i år.

Livsviktigt att få igång turism

Även italienarna själva kommer att resa mindre trots att restriktionerna nu blir mildare. Vissa är fortfarande rädda och framför allt har många, i krisens spår, mindre pengar att röra sig med. Tio miljoner italienare riskerar verklig fattigdom.

Inte minst på grund av de mycket stora ekonomiska problemen är det livsviktigt för landet att få igång turismen utifrån, även om det blir i liten skala denna sommar.

Det kommer att vara svårt att flyga ett bra tag till och väl på plats i Italien säger reglerna just nu att man måste bära ansiktsmask på många ställen och hålla avstånd på en meter på stranden. Men så länge utvecklingen kring de smittade går åt rätt håll kan man efter hand lätta mer och mer på restriktionerna. Och italienarna är beredda att jobba hårt för att rädda sin turism.

”Kommer bli en italiensk sommar i år med”

I mitten av april reste min fotograf Domenico och jag på reportage från Rom till Riccione, vid Adriatiska havet. Det var mitt under krisen, vi hade tillstånd att åka, men motorvägarna låg öde och bara någon enstaka bensinmack var öppen.

Vårt kaffe fick vi dricka utomhus på motorhuven. I Riccione möttes vi av borgmästaren Renata Tosi och turistchefen Stefano Caldari. Båda redan fast beslutsamma att få i gång säsongen även om de drog paralleller till efterkrigstiden vad gällde svårigheterna. Borgmästaren, i klassiska italienska solbrillor, log och visade oss stranden där arbetet pågick för fullt, log och sa:

”Det kommer att bli en italiensk sommar i år med”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet