Gondoljärer övar i Venedig. Foto: VINCENZO PINTO/AFP/TT

Italien öppnar sina gränser för EU-medborgare

Uppdaterad
Publicerad

Italien var länge coronavirusets epicentrum. Men de senaste veckorna har smittan avtagit markant. Nu öppnar landet gränserna från den 3 juni, enligt Reuters.

Enligt italienska Corriere della Sera öppnas gränsen helt mot EU-länderna. Samma datum kommer även resor mellan regioner i Italien tillåtas.

Reuters skriver vidare att regeringen beslutat att butiker ska kunna öppna och att det ska bli tillåtet att röra sig mer fritt inom en enskild region redan den 18 maj.

Bekräftat smittade kommer dock fortfarande sättas i karantän och personer som haft kontakt med smittade måste fortsätta isolera sig.

Höga dödstal

Italien är ett av de länder som drabbats hårdast av coronapandemin, med flest antal dödsfall efter USA och Storbritannien. Hittills har 31 610 avlidit och 223 885 bekräftats smittade enligt Johns Hopkins sammanställning.

De införde också tidigt strikta karantänsregler, som de nu sakta börjat lätta på. Bland annat började bibliotek, bokhandlar och barnklädesaffärer få hålla öppet i april. Och den 4 maj öppnades fabriker och parker på nytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet