Coronaviruset: 25 maj – 27 maj

Uppdaterad
Publicerad

Här kan du i efterhand läsa SVT Nyheters direktrapportering om coronaviruset.

Den aktuella rapporteringen, där du också kan ställa dina frågor, hittar du alltid här.

Direktrapportering om coronapandemin

Pinnat inlägg

Över 100 000 döda i USA

Dödssiffran i USA passerade 100 000 under onsdagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Totalt har 1,7 miljoner människor bekräftats smittade med covid-19 i landet.

Under maj månad har i genomsnitt 1 400 personer med covid-19 avlidit per dygn i USA. Det är en nedgång jämfört med april, då i genomsnitt 2000 personer avled per dygn.

Pinnat inlägg

35 088 har bekräftats smittade och 4 220 med bekräftad covid-19 har nu dött i Sverige.

95 nya dödsfall har registrerats sedan igår.

2 002 personer med covid-19 intensivvårdas eller har intensivvårdats i Sverige.

Pinnat inlägg

Ljusglimtar i coronapandemin

• 26 maj: Danmark rapporterar noll nya dödsfall kopplade till covid-19 det senaste dygnet.
• 26 maj: Danderyds sjukhus i Stockholm återgår till stabsläge, efter sju veckor i förstärkningsläge
• 25 maj: Smittan på äldreboenden har minskat
• 23 maj: SVT:s vetenskapsreporter är positiv i sin analys:  "Viruset inte lika farligt som befarat"
• 
22 maj: Forskningen kring det så kallade oxfordvaccinet går in i en ny fas och ska testas på 10 000 personer.
• 20 maj: Ingen vårdpersonal coronasmittad på IVA i Piteå

Disney hoppas öppna nöjespark i juli

Disneykoncernen hoppas att man kan öppna världens största nöjesfält, Disney World i Florida, den 11 juli. Företaget väntar på ett beslut från delstatens guvernör Ron DeSantis och har skickat en plan för hur man ska gå tillväga för att öppna parken medan coronaepidemin fortfarande pågår.

Både personal och besökare ska bära munskydd och man planerar att ta tempen på besökarna innan de får komma in i parken. Det blir inga parader, fyrverkerier eller andra aktiviteter som lockar till sig stora folkmassor. Besökare uppmanas boka inträdet i förväg och det finns en plan för hur många som får vistas samtidigt på Disney World.

Alla Disneys nöjesparker har varit stängda sedan coronapandemin började, men Shanghais Disneyland öppnade igen den 11 maj, med restriktioner om social distansering, munskydd och temperaturkontroller. Totalt beräknar Disney att företaget har förlorat omkring en miljard dollar i intäkter från nöjesfälten mellan januari och mars.

(TT)

Petronella • När förväntas UD ge nästa eller uppdatera rekommendation om resor? Nu är avrådan satt till 15 juli.

Hej! De ska göra en ny bedömning efter det, dvs 15 juli.

Riskgrupper • Läkare på tv sa att alla med ett bmi över 25 riskerade att få ett allvarligt förlopp vid covid-19, innebär det att de räknas som riskgrupp?
Vilka räknas i dagsläget till riskgrupp?

Hej! Personer med ett BMI över 40 tillhör en riskgrupp, enligt Socialstyrelsens utredning som kom i slutet av april. Här kan du läsa mer om den och vilka andra riskgrupper det finns.

Italiens ambassadören kritiserar Tegnell

Italiens ambassadör i Sverige, Mario Cospito, anklagar statsepidemiolog Anders Tegnell för att återkommande komma med felaktigheter.

Han vänder sig mot ett uttalande som statsepidemiologen gjorde i Söndagsintervjun i P1 som sändes den 24 april:

-Jag hade trott att vi i ett modernt och rikt samhälle som Sverige borde kunna skydda våra äldre, Det ska inte behöva vara som det såg ut i Kina eller kanske till och med i Italien, där man har mindre resurser för sådant, sade han då.

"Olyckligtvis ser Ambassaden sig tvungen att återigen bestrida de felaktiga påståendena," skriver Mario Cospito i ett pressmeddelande.

Ambassadören lyfter bland annat fram att Italien har fler sjukvårdsplatser per capita än Sverige och hänvisar till att WHO rankat det italienska sjukvårdssystemet som nummer två i världen när det gäller effektivitet och funktionalitet. I samma rapport landade Sverige på plats 23.

"Alla utanför Italien borde uttrycka endast beröm och solidaritet gentemot vårt land och vår befolkning," skriver Mario Cosposito.

Regeringen kritisk till EU-fond: "Inte rimligt"

EU-kommissionen föreslår idag en återhämtningsfond på 750 miljarder euro, nästan 8 000 miljarder kronor, som ska rädda coronakrisande regioner.

Men Sveriges regering ställer sig kritisk till att nästan 500 miljarder euro ska delas ut i form av bidrag.  

- Vi tycker inte att det är rimligt att EU ska skuldsätta sig för att ge bort såhär stora belopp i bidrag, säger EU-minister Hans Dahlgren i Aktuellt.  

Cecilia Malmström, tidigare EU-kommissionär för Liberalerna, anser dock att Sveriges linje är orimlig.  

- Det är hela Europas framtid som står på spel, så det är klart att vi måste hjälpas åt för att komma på fötter igen. För att se till att både de akuta och långsiktiga problemen löses, säger hon. 

Sara Skyttedal, EU-parlamentariker för Kristdemokraterna, håller inte med. 

- Det är ganska tydligt att det är en märklig attityd som sprids, dels från kommissionen och fler länder i Sydeuropa, att vi skulle vara snåla för att vi inte vill ha bidrag till länder som uppenbart har misskött sin ekonomi, säger hon. 

EU-kommissionens förslag är ett första utkast. Nu väntas långdragna förhandlingarna de närmaste månaderna. Cecilia Malmström tror inte att Sverige kommer få sin vilja igenom.  

- Alla andra länder är i princip överens. Det kommer inte gå att ändra den ansatsen, att en stor del kommer att vara bidrag, säger hon i Aktuellt. 

Therese • Hej! Jättebra med alla bidrag för riskgrupper och företag som drabbas av virusets verkningar, men var kommer alla pengar ifrån? Annars är det alltid besparingar och nedskärningar...

Hej Therese! Det är till stor del lånade pengar, vilket innebär att Sveriges statsskuld växer.

EU-minister Hans Dahlgren tror att förhandlingarna kan pågå i månader innan man har ett färdigt alternativ.

- Ja, traditionellt sett tar budgetförhandlingar väldigt lång tid, säger Cecilia Malmström, tidigare EU-parlamentariker för Liberalerna.

Klara • Berätta mer om antikroppstestet!
Hur många finns det?
Halva Sveriges befolkning vill nog köpa ett test på måndag.
Apotekstjänsten kommer nog kollapsa.

Hej Klara! Vi får många frågor om antikroppstesterna just nu. Vi håller på att ta reda på mer om detta och kommer publicera en artikel inom kort. När den finns lägger vi även in den i direktrapporten.

Sverige måste ställa högre krav i förhandlingarna, anser Sara Skyttedal (KD).

- Det handlar om om 5000 miljarder i kravlösa bidrag. Det är ju astronomiska summor. Totalt motsvarar det här paketet ungefär åtta gånger hela Sveriges statsbudget, säger hon i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.