Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten: ”En hel del håller på att bli bättre, succesivt”. Foto: Jonathan Nackstrand, AFP / TT

Tegnell: Smittan på äldreboendena har minskat

Uppdaterad
Publicerad

Smittan på äldreboendena har minskat, framförallt i Stockholm, säger statsepidemiolog Anders Tegnell under Folkhälsomyndigheten presskonferens på måndagen. Tegnell anser att boendena bör vara generösare med att ge undantag från det rådande besöksförbudet.

– Vi hade som mest drygt 400 fall (av Covid-19 smitta) till nu 60-70 fall per vecka.

Även antalet avlidna på äldreboenden har minskat.

– Från en bra bit över 100 när det var som värst, till nu ett 30-tal per vecka. En hel del håller på att bli bättre, succesivt.

Generösare undantag

Enligt Anders Tegnell bör äldreboendena bli mer generösa med att ge undantag från besöksförbuden.

– Gör man det under det kontrollerade formerna som man gör idag är riskerna väldigt små. Det är väldigt viktigt för äldre och även för släktingar att ha bra kontakt.

”Kurvan uppåt både före och efter förbud”

De nya uppmaningen om ökade möjligheter till besök baseras på att smittan enligt Folkhälsomyndighetens statistik inte tycks ha påverkats nämnvärt av besöksförbudet.

– Om man tittar på kurvorna i dag så händer ingenting speciellt med antalet personer som smittades i den gruppen. Kurvan går uppåt både före och efter besöksförbudet. Normalt sett ska man se att något väldigt tydligt händer, och det gjorde man inte, säger Tegnell i en intervju med TT.

Fortsatt besöksförbud

TT: Med tanke på att man inte sett någon radikal förändring i antalet smittade på grund av besöksförbudet, finns det planer på att häva besöksförbudet på äldreboenden?

– Nej, det gör det inte. Även om vi inte ser ett orsakssamband tror jag att det är väldigt viktigt att ha den här tydligheten att man verkligen måste hålla igen på kontakter med den gruppen och vara väldigt försiktiga, säger Anders Tegnell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet