Coronaviruset: 28 maj – 6 juni

Uppdaterad
Publicerad

Här kan du i efterhand läsa SVT Nyheters direktrapportering om coronaviruset.

Den aktuella rapporteringen, där du också kan ställa dina frågor, hittar du alltid här.

Direktrapportering om coronapandemin

Pinnat inlägg

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kräver att statsepidemiolog Anders Tegnell avgår.

"Regeringen och Folkhälsomyndigheten har getts chans på chans att rätta till och korrigera sina misstag. Trots det finns senfärdigheten och handfallenheten kvar. Ansvariga för felbesluten bör därför lämna sina positioner med omedelbar verkan", skriver SD-ledaren på DN Debatt.

Pinnat inlägg

17 nya dödsfall har inrapporterats i Sverige i dag. Totalt har 4 656 människor avlidit med covid-19.

I Sverige finns nu 43 887 bekräftade smittfall och 948 personer har smittats under det senaste dygnet.

Vi vill påpeka att det är helg, vilket innebär eftersläpning i inrapporteringen.

Trots coronviruset rör sig nu tiotusentals människor ut på gatorna i USA:s städer. En demonstration som väntas bli den största hittills har nu inletts i Washington DC.

Mängder av människor samlade också i centrala London på lördagen för att delta i en Black lives matters-demonstration. Tv-bilder visade människor som stod tätt invid varandra, trots tidigare uppmaningar från den brittiske hälsoministern Matt Hancock att undvika stora folksamlingar på grund av risken för att smittas av coronaviruset.

Under lördagskvällen, på Nationaldagen, höll kungen tal till svenska folket.

- I dag flaggar vi för Sverige. Det har varit en svår tid för många. Tusentals har mist nära anhöriga och vänner. Andra har förlorat försörjning, dop, bröllop och begravningar. Och framför allt kan framtiden kännas oviss, säger kungen i nationaldagstalet, som sändes i SVT, och fortsätter.

- Beundransvärda och heroiska insatser av många i olika delar av samhället. Ingen nämnd men ingen glömd. Ett stort, stort tack till er alla.

Talet ägde rum från Stockholms slott, utan publik.

Italienare öppnade gräns – får kalla handen

Sedan den tredje juni är EU-medborgare återigen välkomna i Italien, men italienarna är sällan lika välkomna. Italiens utrikesminister Luigi Di Maio sade under ett besök i grannlandet Slovenien att han hoppas att fler EU-länderna snart ändrar den inställningen.

Trots att Italien öppnade upp för besökare från andra EU-länder tidigare i veckan förblir många gränser stängda för italienska medborgare. Tyskland, Schweiz och Slovenien är några av de länder som hittills indikerat att man kan tänka sig att ta emot italienska medborgare från och med den 15 juni.

- Hälsostatusen i Italien förbättras snabbt... Jag ser med hoppfullhet fram emot 15 juni, sade den slovenska utrikesministern Anze Logar under besöket av Luigi Di Maio.

Italien har det fjärde högsta antalet döda i covid-19 i världen, hittills har över 230 000 personer smittats av coronaviruset och nästan 34 000 avlidit.

TT

Alf • hej
Vi är två friska 70+:are som har lite svårt att läsa ut av informationen som finns.
Kan vi resa runt i landet med vår husbil som har allt vi behöver, dusch, toa och kök eller skall vi sitta i karantän hemma i villan?
Tacksam för svar på hur vår sommar skall bli.

Hej Alf!

Personer över 70 ska också kunna resa inom Sverige i sommar, enligt Folkhälsomyndigheten.

Men 70-plussare uppmanas till extra försiktighet och att i största möjliga mån undvika kontakt med andra människor.

Man ska gärna ha egen bil som i ert fall.

Här kan ni läsa en artikel på ämnet: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/de-som-ar-70-plus-ska-tanka-till-angaende-resor

Glädjetårar när Madrids museum öppnar på nytt

Madrids berömda museum Prado, Reina Sofía och Thyssen Bornemisza öppnade under lördagen för första gången på nästan tre månader, rapporterar Reuters.

Återöppnandet rör upp mycket känslor hos besökarna.

- Jag har verkligen sett fram emot att komma tillbaka. Att se hur allt kommer till liv igen gör mig väldigt känslosam, säger studenten Alejandro Elizalde, som torkade bort tårar medan han tittade på Diego de Velazquez ”Las Meninas ”, en av Prados mest berömda målningar, till nyhetsbyrån.

204 nya dödsfall i Storbritannien

Storbritanniens folkhälsomyndighet, Department of Health, meddelar ytterligare 204 covid-19-relaterade dödsfall, rapporterar Sky News.

Det totala dödstalet i landet är nu 40 465.

Enorma folkmassor samlas – trots smittrisk

Runt om i världen – i länder från Mexiko till Sydkorea – går människor ut på gatorna i solidaritet med USA:s svarta befolkning. Men demonstrationerna går stick i stäv med myndigheternas varningar om att undvika folksamlingar för inte coronasmittan ska spridas.

Tusentals människor samlade på lördagseftermiddagen i centrala London för att delta i en Black lives matters-demonstration. Tv-bilder visar människor som står tätt invid varandra, trots tidigare uppmaningar från den brittiske hälsoministern Matt Hancock att undvika stora folksamlingar på grund av risken för att smittas av coronaviruset.

-Att samlas är inte bara olagligt det är också, vilket kanske är mer viktigt, ett sätt att utsätta sig själv och sin familj och andra människor för onödiga risker, säger chefen för Londonpolisen Cressida Dick, rapporterar BBC.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet