Coronaviruset: 28 maj – 6 juni

Uppdaterad
Publicerad

Här kan du i efterhand läsa SVT Nyheters direktrapportering om coronaviruset.

Den aktuella rapporteringen, där du också kan ställa dina frågor, hittar du alltid här.

Direktrapportering om coronapandemin

Pinnat inlägg

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kräver att statsepidemiolog Anders Tegnell avgår.

"Regeringen och Folkhälsomyndigheten har getts chans på chans att rätta till och korrigera sina misstag. Trots det finns senfärdigheten och handfallenheten kvar. Ansvariga för felbesluten bör därför lämna sina positioner med omedelbar verkan", skriver SD-ledaren på DN Debatt.

Pinnat inlägg

17 nya dödsfall har inrapporterats i Sverige i dag. Totalt har 4 656 människor avlidit med covid-19.

I Sverige finns nu 43 887 bekräftade smittfall och 948 personer har smittats under det senaste dygnet.

Vi vill påpeka att det är helg, vilket innebär eftersläpning i inrapporteringen.

Trots coronviruset rör sig nu tiotusentals människor ut på gatorna i USA:s städer. En demonstration som väntas bli den största hittills har nu inletts i Washington DC.

Mängder av människor samlade också i centrala London på lördagen för att delta i en Black lives matters-demonstration. Tv-bilder visade människor som stod tätt invid varandra, trots tidigare uppmaningar från den brittiske hälsoministern Matt Hancock att undvika stora folksamlingar på grund av risken för att smittas av coronaviruset.

Under lördagskvällen, på Nationaldagen, höll kungen tal till svenska folket.

- I dag flaggar vi för Sverige. Det har varit en svår tid för många. Tusentals har mist nära anhöriga och vänner. Andra har förlorat försörjning, dop, bröllop och begravningar. Och framför allt kan framtiden kännas oviss, säger kungen i nationaldagstalet, som sändes i SVT, och fortsätter.

- Beundransvärda och heroiska insatser av många i olika delar av samhället. Ingen nämnd men ingen glömd. Ett stort, stort tack till er alla.

Talet ägde rum från Stockholms slott, utan publik.

Italienare öppnade gräns – får kalla handen

Sedan den tredje juni är EU-medborgare återigen välkomna i Italien, men italienarna är sällan lika välkomna. Italiens utrikesminister Luigi Di Maio sade under ett besök i grannlandet Slovenien att han hoppas att fler EU-länderna snart ändrar den inställningen.

Alf • hej
Vi är två friska 70+:are som har lite svårt att läsa ut av informationen som finns.
Kan vi resa runt i landet med vår husbil som har allt vi behöver, dusch, toa och kök eller skall vi sitta i karantän hemma i villan?
Tacksam för svar på hur vår sommar skall bli.

Hej Alf!

Personer över 70 ska också kunna resa inom Sverige i sommar, enligt Folkhälsomyndigheten.

Men 70-plussare uppmanas till extra försiktighet och att i största möjliga mån undvika kontakt med andra människor.

Man ska gärna ha egen bil som i ert fall.

Här kan ni läsa en artikel på ämnet: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/de-som-ar-70-plus-ska-tanka-till-angaende-resor

Glädjetårar när Madrids museum öppnar på nytt

Madrids berömda museum Prado, Reina Sofía och Thyssen Bornemisza öppnade under lördagen för första gången på nästan tre månader, rapporterar Reuters.

Återöppnandet rör upp mycket känslor hos besökarna.

- Jag har verkligen sett fram emot att komma tillbaka. Att se hur allt kommer till liv igen gör mig väldigt känslosam, säger studenten Alejandro Elizalde, som torkade bort tårar medan han tittade på Diego de Velazquez ”Las Meninas ”, en av Prados mest berömda målningar, till nyhetsbyrån.

204 nya dödsfall i Storbritannien

Storbritanniens folkhälsomyndighet, Department of Health, meddelar ytterligare 204 covid-19-relaterade dödsfall, rapporterar Sky News.

Det totala dödstalet i landet är nu 40 465.

Enorma folkmassor samlas – trots smittrisk

Runt om i världen – i länder från Mexiko till Sydkorea – går människor ut på gatorna i solidaritet med USA:s svarta befolkning. Men demonstrationerna går stick i stäv med myndigheternas varningar om att undvika folksamlingar för inte coronasmittan ska spridas.

Svenskar kan få särbehandling vid Tysklandsresor

Sverige lyser ensamt rött på tyska folkhälsomyndighetens karta över coronadrabbade länder i Europa.

Antalet inlagda med corona sjunker i Danmark

Siffror från State Serum Institute visar att antalet inlagda coronapatienter i Danmark är det lägsta sedan mitten av mars, skriver Jyllandsposten.

81 personer vårdas nu för covid-19 i landet, enligt tidningen.

12 075 fall av smitta och 586 personer har dött till följd av viruset i Danmark enligt siffror från Johns Hopkins University.

Ny smittobölja i Iran - kopplas till bröllopsfest

- Vi har sett en topp i epidemin på ett ställe, och ursprunget till det var ett bröllop som har lett till problem för flera människor och hälsoarbetare och belastning på ekonomin och landets hälsovård, sa landets president Hassan Rouhani under ett tv-sänt framträdande på lördagen, enligt norska tidningen VG.
Det är oklart när bröllopet hölls.

Rouhani anser dock att det på grund av den försvagade ekonomin är omöjligt att skärpa restriktionerna ytterligare och betonar att iranierna måste lära sig att leva med viruset under lång tid.

- Vi måste sluta med alla offentliga sammankomster, vare sig det är ett bröllop, en begravning eller ett familjebesök, tills vi får ett nytt uttalande från hälsoministern, sa presidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet