Tyskland erkänner tredje kön – Sverige väntar

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka blir Tyskland först i Europa med att erkänna ett tredje kön förutom kvinna och man. Är det dags för Sverige att göra detsamma?

Det handlar i Tyskland om intersexuella personer, ej att förväxla med transsexuella eller övriga transpersoner.

Tidningen Süddeutsche Zeitung kallar den nya tyska lagen för en ”juridisk revolution” som främst berör de omkring 100.000 intersexuella som beräknas finnas i Tyskland.

Agenda

Intersexuella är personer som har oklar könstillhörighet utifrån kroppsliga kännetecken, framför allt könsorganen, medan transsexuella är män eller kvinnor som känner tillhörighet med det andra könet och vill bli erkända som sådana.

Intersexuella kan också vara personer vars hormonsystem gör dem till ”varken man eller kvinna” eller ”både och”. Det kan till exempel leda till att könsutvecklingen i puberteten inte blir den förväntade – den går istället i riktning mot det andra könet.

Enligt den nya lagen får man avstå från att ange barnets kön i födelseregistret. Senare i livet kan den intersexuella bestämma sig för en könstillhörighet men det går också att leva hela livet utan att ange könstillhörighet.

Reda ut begreppen

Det är viktigt att reda ut skillnaden mellan att vara intersexuell å ena sidan och – å andra sidan – vilken könsidentitet man har. Det är inte alla intersexuella som känner sig som varken man eller kvinna – eller både och. En intersexuell kan känna stark könsindentitet som till exempel man medan kroppen visar något annat.

Samtidigt finns det personer som inte är intersexuella som har en stark identitet som ett tredje kön, de känner sig som varken man eller kvinna – eller både och. 

Inte helt fritt val

Svenska RFSL vill också ha ett juridiskt erkänt tredje kön i Sverige men anser inte att den nya tyska lagen är rätt väg att gå.

– Såvitt jag förstått är det inte ett helt fritt val för alla utan bara för dem som fötts som intersexuella, säger Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL.

– Det blir ännu en fast kategori som inte heller syftar till att respektera människors egen könsidentitet, säger hon.

– HBT-rörelsen vill att man ska få sin egen könstillhörighet juridiskt erkänd. Den som till exempel fick sig tilldelad könet kvinna vid födseln men känner att ”jag är man och vill vara det också juridiskt” ska ha den möjligheten utan diagnos eller krav på ingrepp, säger Ulrika Westerlund.

– På samma sätt borde det tredje könet vara ett helt fritt val. Poängen är att det ska vara ett erkännande av individens egen kända könsidentitet, inte en etikett som sätts på vissa männsikor.

”Mitt pronomen är hen”

Vio har inte känt sig som tjej sedan hen var tjugo år.

– Jag blir kallad för tjej. Det känns väldigt konstigt när de frågar efter ”den där tjejen”. Jag undrar alltid vem de frågar efter för det är ju inte mig, säger Vio som anser sig vara varken ”han” eller ”hon”.

– Det här är inte riktat till mig. Det är riktat till damer och herrar, säger hen till SVT, när hen står utanför ett skyltförnster till en dam – och herrfrisör.

Ska Sverige införa ett tredje kön?

Är det dags för Sverige att införa ett tredje kön?

Nej, säger Tuve Skånberg, riksdagseldamot för Kristdemokraterna.

– Du är man eller kvinna. Att göra oss könlösa skulle inte hjälpa, säger han.

– Det här är en politisk agenda som Vänsterpartiet och Miljöpartiet driver tillsammans med RFSL, säger Tuve Skånberg.

”Det skaver”

Vänsterpartiet vill, liksom Miljöpartiet, införa ett tredje kön.

– Det finns människor i Sverige, och över hela världen, som tycker att de könsbegrepp som finns är för snäva, säger Hans Linde, riksdagsledamot för Vänsterpartiet. 

– De tycker att kategorierna man och kvinna skaver. Det skapar en hel del problem i vardagen för de här människorna att vi bara har två juridiska kön, säger han.

Erkänner tredje kön

Dessa länder erkänner ett tredje juridiskt kön:

Australien

Indien

Nepal

Nya Zeeland

Pakistan

Sydafrika

Tyskland ( från och med 1 november 2013)

Av de svenska riksdagspartierna har Miljöpartiet och Vänsterpartiet tagit ställning för ett tredje juridiskt kön.

Intersexuella

Enligt föreningen INIS, en stödförening för intersexuella, finns det omkring 6.000 personer i Sverige som är intersexuella.

En intersexuell person är född med yttre könsdelar eller inre system som inte är bara manliga eller kvinnliga.

Vid födseln kan man inte avgöra en intersexuell persons kön. I medicinska sammanhang används ofta DSD, disorder of sex development, för företeelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet